Hlavní obsah

Soud zrušil pořadateli protivládních akcí Vrabelovi oddlužení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Krajský soud v Českých Budějovicích zrušil v pátek oddlužení pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi a na jeho majetek vyhlásil konkurs. Vrabel se kvůli milionovým dluhům dostal do exekucí a následně do insolvence, kterou ale řádně nesplácel. Vrabel řekl, že soud považuje za politický proces.

Foto: ČTK

Ladislav Vrabel (vpravo) se svým advokátem Radkem Suchým

Článek

Soudce Zdeněk Strnad uvedl, že Vrabel v insolvenčním řízení nedělá maximum pro to, aby uspokojil věřitele. Podle dostupných informací dluží Vrabel 2,6 milionu korun a za rok a půl oddlužení splatil něco málo přes 14 tisíc korun. Při konkursu může insolvenční správce získat veškerý majetek dlužníka, zatímco při oddlužení jde o srážky ze mzdy.

Ladislav Vrabel v pátek k soudu přišel se svým obhájcem. Dosud se soudních jednání neúčastnil, například loni 12. října byl místo u soudu na demonstraci v Praze. Založil přitom účet, na který mu jeho podporovatelé posílali peníze, ty ale loni zabavil insolvenční správce. Vrabel tak založil nový účet na jméno své srbské manželky a vyzýval dál, aby lidé peníze posílali.

Že by peníze používal pro svou potřebu, ale u soudu popřel. Uvedl také, že nevlastní žádný majetek a nefiguruje ani jako jednatel v žádné společnosti.

Vrabelovy výroky o českém jaderném útoku na Rusko šetří policie

Krimi

„V České republice nemám žádný účet. Běžný účet mám asi měsíc a půl v Srbsku, protože tam žiji se svou manželkou, momentálně na něm mám asi 100 euro,“ řekl Vrabel u soudu s tím, že si nyní našel novou práci jako realitní makléř. Prodávat bude nemovitosti v Praze a Bělehradě. Měsíčně si prý vydělá 30 tisíc hrubého a insolvenci chce splácet.

„Splňuje podmínky pro to, aby oddlužení trvalo, a má vůli splácet,“ řekl obhájce Jaroslava Vrabela.

Insolvenční správce se u soudu Vrabela dotazoval i na několik prodejních inzerátů, které svým jménem zveřejňoval na sociálních sítích. Jednalo se například o prodej motorky a pozemku v hodnotě dva miliony korun.

„Motorka patřila mé ženě. Já za ni prodávám i další věci jako telefony nebo počítač. Ona je cizinka a těm Češi nevěří. Peníze z prodeje dostala ona. Pozemek patřil mé tchyni,“ odpověděl Vrabel, který také žádal, aby soud zprostil insolvenčního správce funkce, protože ho veřejně pomlouvá.

Proti vládě demonstrovaly desetitisíce lidí. Převezmeme tuto zemi, hlásil organizátor

Domácí

Soud po téměř celodenním jednání dospěl v pátek k závěru, že dlužník nečinil vše, aby uspokojil věřitele.

„Ze 17 měsíců, kdy jste měl posílat splátky, byly měsíce, kdy jste do oddlužení neposílal žádné prostředky,“ řekl soudce Vrabelovi a dodal, že soud má pocit, že postupem dlužníka je sledován nepoctivý záměr.

„Tento soud považuju za politický proces,“ komentoval Vrabel soudní jednání.

Vrabel zorganizoval loni 17. listopadu pochod k budově České televize (ČT) na Kavčích horách, požadoval, aby mohl v televizi vystoupit s projevem. Televize to už předtím odmítla. Na demonstraci zaznívala vedle kritiky obsahu zpravodajství ČT i kritika vlády. Vrabel organizoval protivládní protesty i dřív, na demonstraci 28. října se podle odhadů policie sešly nižší desítky tisíc lidí. Demonstrace pořádá dál, chce revoluci, řekl.

Desetitisíce lidí v Praze opět demonstrovaly za „Česko na 1. místě“. Hymnu zpíval Ortel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám