Hlavní obsah

Vojáka stíhají za několikadenní absenci, hrozí mu vězení

Šest dní nepřišel do práce, aniž dal vědět, co s ním je. V běžném zaměstnání by to pro Jana H. (42) z Klatov znamenalo chudší výplatu nebo v nejhorším případě výpověď. Jenže jako profesionálnímu vojákovi mu za to hrozí až tři roky vězení. V armádě je totiž více než třídenní neomluvená absence posuzována jako trestný čin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění Práva už také policie četaře, který je zařazen na pozici staršího mechanika, obvinila z přečinu svémocného odloučení. V případě odsouzení tak může skončit za mřížemi až na tři roky. Trestní stíhání vojáka potvrdila Právu šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová. Podrobnosti ale nesdělila s ohledem na probíhající vyšetřování.

Bez jakékoliv omluvy nenastoupil k výkonu služby do místa určení, kde měl provádět opravárenskou činnost
zdroj Práva

Podle důvěryhodného zdroje Práva nepřišel voják do práce v druhém listopadovém týdnu loňského roku.

Veliteli otevřel v županu

„Bez jakékoliv omluvy nenastoupil v určeném čase k výkonu služby do místa určení, kde měl jako starší mechanik družstva speciálních prací vykonávat opravárenskou činnost,“ uvedl zdroj.

Hned první den absence se snažil Janu H. dovolat jeho velitel, ale mobil mu nezvedal.

Proto jej osobně navštívil v bydlišti. „Otevřel mu v županu a byl zaskočený. Na otázku nadřízeného, co se děje, proč nepřišel do práce, řekl, že má nějaké problémy a bude je řešit se služební lékařkou. To se ale nestalo a další dny do služby bez řádné omluvy znovu nenastoupil,“ uvedl dále pro Právo zdroj informací.

Bývalý voják bil lidi v Praze

Krimi

Mohly za to deprese

Blíže se obviněný voják vyjádřil o několik dní později. Za absencí v zaměstnání prý byly jeho stavy apatie a deprese. „Uvedl, že v depresivních stavech, které zažívá, neměl sílu omluvit svoji absenci. Nechtěl si prý připustit, že má nějaký problém. Styděl se za to, a proto nevyhledal lékařskou pomoc,“ sdělil zdroj s odkazem na úřední záznam o podání vysvětlení.

Jan H. tvrdil, že má psychické problémy asi čtyři roky. Podle jeho slov vyústily právě v to, že nepřišel do práce, a následně vedly i k vyhledání odborné pomoci.

Podle soudního znalce obviněný voják trpěl v inkriminované době lehkou depresivní poruchou.

„Projevovala se pesimistickým výhledem do budoucnosti a s tím spojeným poklesem nálady, zhoršeným soustředěním a pozorností, zvýšenou únavou a nechutenstvím. Měl potíže s vykonáváním běžné práce a sociálních aktivit,“ stojí v posudku.

Nebuďte na své starosti sami. Krizová pomoc dospělým i dětem nic nestojí

Zdraví

Do zálohy a zpět

Jan H. nastoupil do armády v roce 2008, o šest let později byl na vlastní žádost zařazen do zálohy. Do služebního poměru byl znovu přijat v roce 2020. Z jeho hodnocení vyplývá, že nemá příliš kladný vztah k vojenské službě.

Podle nadřízených je nedochvilný a opakovaně dochází do práce se zpožděním. V minulosti si ale nevykoledoval žádný kázeňský trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám