Hlavní obsah

Vlk opět zaútočil v Beskydech, rozsápal psa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlci v Beskydech znovu zaútočili. O uplynulém víkendu jeden z nich rozsápal psa, který byl se svým majitelem na procházce na česko-polské hranici u Jablunkova. Na událost upozornil na Facebooku přímo jeho majitel Václav Zubek.

Foto: Martin Duľa

Vlk (ilustrační foto)

Článek

„Včera (v neděli) odpoledne po 16. hodině při procházce v honitbě odběhl můj pes do houštiny ve svažitém terénu. Vždy se vrátil nejpozději do dvaceti minut na místo, kde mě opustil,“ uvedl majitel psa.

„Tentokrát asi po deseti minutách mne můj GPS přístroj upozornil, že se pes zastavil a nemění polohu. Po chvíli jsem ho začal přivolávat. Asi po pěti minutách, kdy neměnil svoji lokaci v terénu a přístroj mi trvale ukazoval vzdálenost k němu 214 metrů, jsem se za ním vydal. Nevěděl jsem, co to má znamenat,“ doplnil.

„Celkem rychle jsem ho našel, ovšem bylo už bohužel pozdě. Fido měl prokousnutý hřbet, nepovedlo se mi ho již oživit,“ posteskl si Zubek.

Úředníci zamítli zabíjení vlků na Frýdecko-Místecku

Domácí

Muž ve svém příspěvku zdůraznil, že k události došlo za bílého dne a predátor nejevil téměř žádné známky plachosti a ostražitosti.

„Takový případ se nemusí odehrát vždy někde v divočině, kde lidská noha zavítá jednou za čas. Může se to přihodit stejně jako mně v místě, kde by mne to do včerejška ani ve snu nenapadlo. Zároveň jsem se dnes dozvěděl, že jsem tady v pohraničí už asi třetí v pořadí,“ napsal muž.

Problémem s vlky, kteří jen loni u Jablunkova na Frýdecko-Místecku napadli a zabili už více než 130 ovcí, se na základě žádostí chovatelů, starostů a myslivců zabýval na konci uplynulého roku moravskoslezský krajský úřad.

Ten rozhodl, že vlci zastřeleni nebudou. Mluvčí kraje Nikola Birklenová loni uvedla, že nebyly naplněny zákonné podmínky pro udělení výjimky.

„Krajský úřad vycházel zejména z žádostí a ze stanoviska Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). V současné době nebyly vyčerpány možnosti, jak nežádoucím útokům vlků předejít, například dostatečným zabezpečením stád a případně plašením vlků v rámci pasteveckých areálů, ke kterému není potřeba výjimky,“ sdělila.

Úřad loni dostal několik žádostí o eliminaci vlků, které posuzoval najednou.

„Požadovali jsme odstřel nebezpečných zvířat. V lese nám vlci nevadí, ale oni neškodí v lesích, ale chodí až do obcí a chovají se hodně nestandardně,“ vysvětlil to tehdy předseda Sdružení obcí Jablunkovska (SOJ) a starosta Jablunkova Jiří Hamrozi (KDU-ČSL).

Nevěřili, že to dokáže. Zraněný vlk byl vypuštěn zpět do přírody

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám