Hlavní obsah

Vlajka je to nejcennější, hájil se u soudu fanoušek Baníku obžalovaný z loupeže

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Sedmnáct fanoušků fotbalového klubu Baník usedlo ve středu na lavici obžalovaných u Krajského soudu v Ostravě. Zodpovídají se z přepadení auta s fanoušky konkurenčního SFC Opava, kterým uloupili klubové vlajky a poničili auto.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Krajský soud v Ostravě se začal zabývat přepadením posádky auta příznivců opavského fotbalového klubu.

Článek

Téměř všichni odmítli vypovídat. Někteří se ale k účasti na přepadení již při policejních výsleších přiznali. Vzhledem k tomu, že případ je kvalifikován jako loupež, hrozí obžalovaným až dvanáctileté tresty.

Ostravští fanoušci napadli po utkání pořadatele, policie hledá tři muže

Stalo se

Incident se odehrál před dvěma lety na podzim na silnici I. třídy mezi Fulnekem a Opavou v době, kdy se fanoušci opavského týmu vraceli z utkání z Brna. Podle obžaloby si skupina počínala velmi důmyslně a vše bylo dlouho dopředu naplánováno.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Krajský soud v Ostravě se 3. září 2020 začal zabývat přepadením posádky auta příznivců opavského fotbalového klubu, ke kterému došlo v říjnu 2018.

Už několik týdnů dopředu sledovali opavské fanoušky a monitorovali jejich pohyb a fungování na stadionu v Brně, kde opavští fotbalisté kvůli rekonstrukci opavského stadionu nějakou dobu hráli. Někteří členové skupiny se dokonce vmísili i do kotle opavských fanoušků. Následně sledovali auto s opavskými fanoušky z Brna až téměř do Opavy. Nedaleko obce Březová na Opavsku pak fingovali defekt a donutili vůz s Opavany zastavit a dalšími auty mu zablokovali cestu.

Někteří se přiznali

Následně s kuklami na hlavách obstoupili auto a začali do něj kopat a bouchat. Pak z kufru odnesli vlajky a šály a také batoh s osobními věcmi. U soudu vypovídal pouze jeden z obžalovaných, který se ale podle svých slov přímo přepadení neúčastnil. „Nesouhlasím s tím, co je mi kladeno za vinu. Připouštím, že jsem fanoušek Baníku, s některými obžalovanými se znám, ale na místě činu jsem se nenacházel,“ řekl ve své krátké výpovědi, kterou přečetl z papíru.

Soudce následně četl výpovědi obžalovaných, kteří u soudu mluvit odmítli, z přípravného řízení. Někteří z nich se doznali, ale svoji účast se snažili zlehčovat. „Kdybych věděl, co se na místě bude dít, tak bych tam nejel. Svého činu lituji,“ řekl jeden z nich, který se ale přiznal, že prvotním záměrem bylo zmocnit se vlajek, které s sebou fanoušci opavského týmu vezli. „Vlajka je takové to nejcennější, co fanoušci mají,“ řekl.

Hlavní líčení potrvá nejspíš delší dobu, pokračovat bude mimo jiné výslechy svědků a přednesem znaleckých posudků. Zatím nelze odhadnout, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám