Hlavní obsah

Vězně Čabradu odsouzeného za vraždu a útěk v bedně soud na svobodu nepustil

Právo, Novinky, Rudolf Voleman, kub
Sokolov

Okresní soud v Sokolově ve čtvrtek dopoledne zamítl podmínečné propuštění na svobodu, o které žádal 44letý Roman Čabrada odsouzený na 27 let za vraždu německého starosty, loupeže, distribuci drog a útěk z plzeňské věznice Bory. Čabrada, který si změnil příjmení na Adler, je za mřížemi již dvacátým rokem. Posudek o jeho možné nápravě podle soudu nevyzněl příznivě.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Otec odsouzeného Romana Čabrady (vpravo) a další účastníci jednání včetně advokáta Jaroslava Ortmana (vlevo) opouštějí jednací síň sokolovského soudu.

Článek

Soud si na konci května při prvním jednání vyžádal vypracování posudku znalce o možné resocializaci vězně, ale ten podle soudkyně Dany Kordíkové nehovořil jasně ve prospěch odsouzeného.

Při vynesení rozsudku soudkyně Kordíková mimo jiné uvedla, že Adler splnil jednu z podmínek pro podmínečné propuštění, když už k loňskému roku si odpykal více než dvě třetiny trestu. Jeho útěk z vězení ale podle Kordíkové hovoří jasně v neprospěch odsouzeného. A to i přes to, že se v posledních letech ve věznici v Horním Slavkově na Sokolovsku chová řádně a sbírá pochvaly vězeňské služby.

Podle Kordíkové to ale není záruka, že se tak bude chovat i na svobodě. Zvlášť když se v minulosti dopustil tak závažného trestného činu vraždy a další závažné trestné činnosti.

Dozorce nemůže za útěk vrahů Čabrady a Roztočila

Krimi

Adler alias Čabrada se řízení osobně neúčastnil, rozsudek si vyslechl pouze prostřednictvím videokonference. Po jeho vynesení si ponechal tři dny na poradu se svým právníkem Jaroslavem Ortmanem, zda proti rozhodnutí podají stížnost, či nikoliv.

„Musíme se poradit, zda si podá žádost po půlroce nebo roce znovu, nebo si budeme stěžovat ke krajskému soudu do Plzně. Obě varianty jsou možné, ale já myslím, že si zvolí variantu číslo jedna,“ uvedl Ortman, který byl rozsudkem soudu zklamán.

„Posudek nebyl ryba ani rak, protože znalec řekl, že je tam znatelné polepšení, ale že nemůže garantovat, že to polepšení bude i na svobodě. Já jsem k tomu řekl, že žádný znalec nemůže nahradit soud a říct, že navrhuje propustit odsouzeného,“ litoval rozhodnutí soudu Ortman, podle kterého bylo namístě odsouzeného propustit a nechat nad ním dohled probačního úředníka.

Soud Čabradovi potvrdil za útěk z Borů 2,5 roku

Krimi

„Dát nad něj Damoklův meč a nechat ho sedm let klepat hrůzou, zda se tam vrátí - to by byl spravedlivý trest,“ dodal Ortman, podle kterého má Adler dům, peníze na rok života a v případě propuštění se chystal do zaměstnání.

Čabrada byl v roce 2005 odsouzen k 18,5 roku vězení za vraždu německého starosty Röckingenu v roce 2002 v Chebu. K tomuto trestu se mu tehdy připočítalo ještě dalších šest let za loupež na poště v Německu.

Vražda starosty tehdy vzbudila velkou pozornost. Čabradova známá tehdy jako ‚volavka‘ nabídla 51letému Němci sex. V bytě, kam ho zavedla, už čekal Čabrada s komplicem. Němce zbili dřevěnými násadami, svázali mu ruce a nohy, škrtili ho kabelem a udusili. Mrtvolu vrazi okradli, zabalili do koberce a zahrabali v lese ve Velkém Luhu na Chebsku.

Nejvyšší soud nevyhověl dovolání údajného vraha Roztočila

Krimi

V roce 2005 uprchl Čabrada se spoluvězněm z plzeňské věznice Bory ve speciálně upravené bedně na nákladním autě, expedujícím ven materiál. Čabradův známý je pak odvezl k rakouským hranicím, které oba přešli, a pokračovali autobusem do Vídně. Tam se pohádali kvůli penězům a rozešli se.

Čabrada pokračoval na jih do Itálie a odtud do Španělska a Francie. Tam jej po několika dnech zatkla místní policie a byl eskortován do ČR. Za útěk byl Čabrada později odsouzen na dva a půl roku vězení. Bedna omotaná průhlednou fólií, v níž Čabrada s komplicem utekli z plzeňské borské věznice, skončila v Muzeu Policie ČR.

Čabradovým komplicem při útěku byl Rostislav Roztočil, kterého české soudy poslaly do vězení kvůli obžalobě z vraždy z roku 1975. Roztočil žil jako emigrant dlouhodobě v Německu, kam také po útěku zamířil. Tamní justice ho nakonec v roce 2009 odmítla i přes eurozatykač znovu vydat do ČR.

Čabradu jsem musel při útěku uklidňovat, říká uprchlý vězeň Roztočil

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám