Hlavní obsah

Podle Roztočila byla borská věznice děravá jak ementál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprchlý vězeň Rostislav Roztočil řekl v neděli televizi Nova, že únik z přísně střežené věznice na Borech v Plzni byl velmi snadný. "Borská věznice byla jak švýcarský sýr," řekl Roztočil do kamery.

Článek

Německý soud propustil uprchlého vězně Rostislava Roztočila v pátek z vazby. Důvodem jsou průtahy českých úřadů rozhodujících o obnovení jeho procesu. [celá zpráva]

Podle Roztočila jeho spoluvězeň, se kterým uprchl, Roman Čabrada, přiděloval ostatním vězňům práci, takže neměl problém se dostat k lidem, kteří měli na starosti bedny. A ti jim pomohli uprchnout. Roztočil tvrdí, že za peníze dostal člověk ve věznici na Borech všechno.

Roztočil s Čabradou měli únik dokonale naplánován. "Před věznicí na nás čekala tři auta, jedno bylo průzkumné a jedno rezervní," řekl Roztočil s tím, že vše se dohodlo pomocí mobilních telefonů.

Roztočil s Čabradou byli schovaní v bedně v nákladním voze. Aby se na jejich útěk nepřišlo, doplnili do beden závaží.  

Roztočil dále televizi Nova řekl, že s Čabradou nechali ve věznici na pracovišti metrového namalovaného žlutočerveného smajlíka.

Roztočila dosoudili v nepřítomnosti za vraždu

Roztočil byl před 20 lety odsouzen v nepřítomnosti v tehdejším Československu za vraždu egyptského studenta k výjimečnému trestu. Po roce 1989 přijel několikrát do ČR. V roce 2000 ho na hranicích zatkla policie a skončil v borské věznici.

Loni v listopadu s dalším odsouzeným vrahem Romanem Čabradou utekl z plzeňské věznice. Oba uprchli ukryti v bedně v nákladním voze. Podle připraveného plánu směřovali do Německa. Roztočila zadržela pátý den po útěku 12. listopadu policie v Německu.

Soud ve Stuttgartu na Roztočila uvalil 21. prosince předběžnou vydávací osmnáctidenní vazbu, která byla ještě prodloužena. Německé nejvyšší státní zastupitelství bylo o vydání Roztočila do České republiky uvažovat za předpokladu, že jeho proces bude znovu obnoven. V Německu totiž nelze nikoho odsoudit v nepřítomnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Utéci z Borů prý bylo snadné

Uprchlí vrazi Roman Čabrada a Rostislav Roztočil údajně nepotřebovali velkou pomoc zvenčí. Ani útěk sám nemusel mít hlavní organizátory mimo věznici....

Výběr článků

Načítám