Hlavní obsah

Veterináři vyváželi na Slovensko léky. Dostali podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až osmnáct let vězení hrozilo dvěma veterinářům, kteří si přivydělávali prodejem léčiv s obsahem ketaminu na Slovensko. Ketamin je ve veterinární medicíně využíván jako anestetikum, často je však také zneužíván jako droga. Muži se hájili, že jen pomáhali slovenským kolegům, kteří se kvůli přísné legislativě nemohou k léčivům dostat. Brněnský krajský soud nakonec dvojici potrestal podmínkami a peněžitým trestem.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Veterinář s vlastní praxí a zástupce farmaceutické společnosti, také vystudovaný veterinář, byli součástí širší skupiny, která se podílela na vývozu léčiv na Slovensko.

Navíc existovalo i podezření, že léky se dostávaly i do Maďarska, ostatně vyšetřování se rozjelo poté, co byl na slovensko-maďarské hranici zastaven muž, který měl v autě poschováváno devětadevadesát kusů balení léku. Balení přitom pocházela z České republiky. Jak Novinky zjistily, v rozsáhlé kauze padly už odsuzující verdikty na Slovensku i v tuzemsku.

Muži s dvěma druhy léčiv obsahující ketamin obchodovali podle verdiktu brněnského krajského soudu, který mají Novinky k dispozici, od září 2017 do května 2018. Během této doby stačili bez povolení na Slovenko dostat stovky balení léčiv.

Léky ano, drogy ne

„Jednal jsem ve prospěch mých kolegů na Slovensku. Věděl jsem, že po přípravcích byla na Slovensku velká sháňka. Hodně slovenských kolegů mě proto oslovilo. Činil jsem tak v dobré víře, že pomáhám,“ vypověděl farmaceutický reprezentant u soudu.

„Původně jsem myslel, že ty přípravky vypadly na Slovensku z distribuce, ale spoluobžalovaný mi vysvětlil, že na Slovensku je pro jejich nákup potřeba složitý administrativní úkon, že je to veľa papierování,“ dodal veterinář.

Policie znovu stíhá dva lidi v brněnské bytové kauze

Krimi

Oba muži se zaklínali, že byli vedeni pouze touhou pomoci kolegům. Senát brněnského krajského soudu v čele s Hanou Kurfiřtovou uznal, že se nepodařilo prokázat drogové pozadí případu, ovšem na druhou stranu nevěřil tomu, že obžalovaní celou operaci dělali jen pro krásné oči slovenských veterinářů.

„Byť se jednalo o jejich kolegiální výpomoc slovenským kolegům veterinářům, jak se oba shodně hájili, okolnosti spáchání a způsob provedení včetně finančního profitu nasvědčují, že tak činili neomluvitelným způsobem v rozporu se zákony. Obžalovaní nesporně věděli o zapojení dalších osob do jejich společné činnosti,“ konstatovala Kurfiřtová a dodala, že oba muži museli vzhledem k svému vzdělání vědět o možnosti zneužití léčiv.

Dvojici příliš nepomohly ani odposlechy. Policisté v nich mimo jiné zaslechli rozhovor o tom, že je to „technicky strašnej objem a ono se to prostě musí udělat šikovně, to se musí odepsat nějak po malejch“. Kontrolním orgánům by totiž mohlo být podezřelé, k čemu veterinář potřebuje násobně větší počet léčiva.

Veterináři nemohou léky prodávat

Muži nakonec vyvázli s nejpřísnější možnou podmínkou, tedy tříletým trestem odloženým na pět let. K tomu soud farmaceutickému reprezentantovi přidal půlmilionový trest, veterinář musí zaplatit tři sta tisíc korun. Soud přihlédl k tomu, že se přiznali a že trestnou činnost spáchali už před pěti lety.

Smrt za smrt. Kvůli milovanému králíkovi vyhrožoval Slovák veterináři zabitím

Koktejl

Prezidentka Komory veterinárních lékařů České republiky Petra Šinová Novinkám řekla, že věří, že muži se do problémů dostali v dobré víře. „Na Slovensku nemají veterinární lékaři přístup k přípravkům s ketaminem, přitom je to velmi používané léčivo a špatně se nahrazuje. Tamní léková legislativa je velmi přísná a ztěžuje to práci,“ vysvětlila Šinová.

„Samozřejmě veterinární lékaři nemohou s léky obchodovat. Musejí dodržovat platnou legislativu, jsou průběžně proškolováni. Jde to na jejich zodpovědnost, museli vědět, co dělají za činnost,“ dodala Šinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám