Hlavní obsah

Vandal poškodil v Pardubicích babybox

– Pardubice

Neznámý vandal v neděli poškodil v Pardubicích babybox, který je tak dočasně mimo provoz. Jak dlouho opravy potrvají, zatím není zřejmé. Babybox je vyhřívaná schránka, kam lze anonymně uložit nechtěné novorozeně.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox. Ilustrační foto

Článek

„Náhradní řešení v Pardubicích určitě není. Nejbližší babybox je v Hradci Králové,” řekl mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Dušan Korel.

Rozsah poškození teprve musí zjistit technik, doplnil předseda spolku Babybox pro odložené děti - Statim Ludvík Hess. Doufá, že do týdne se podaří schránku opravit.

„Občas se stává, že babybox někdo poškodí, ale není to běžné. V Chebu jsme museli vyměnit celý babybox, jak byl zničený,” řekl Hess.

Babybox je v zadní části pavilonu porodnicko-gynekologické kliniky Pardubické nemocnice. Funguje od 29. července 2008. Na začátku listopadu 2016 spolek Statim nechal v Pardubicích instalovat modernější typ druhé generace.

V České republice je 72 babyboxů, kam bylo od roku 2005 odloženo už 163 dětí. Po uložení dítěte do babyboxu se rozezní alarm na novorozeneckém oddělení a personál jde miminko ihned vyzvednout. Pardubický babybox dosud zachránil šest dětí.

Anketa

Souhlasíte s existencí babyboxů?
Ano
98,4 %
Ne
1,6 %
Celkem hlasovalo 1014 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám