Hlavní obsah

Vandal podřezal na Valašsku desítky stromů

– Zašová
Právo, Aleš Fuksa

Několik desítek stromů v aleji u Zašové na Valašsku v těchto dnech částečně podřezal neznámý vandal. Jejich likvidace zřejmě souvisí s kauzou, ve které jde o pokácení stromů v aleji kvůli stavbě protipovodňových opatření. Proti kácení stromů v aleji se již dříve zvedla vlna nevole mezi veřejností.

Foto: Michal Berg

Stromy na Valašsku poničil neznámý vandal

Článek

Vznikla petice za zachování aleje, kterou podepsalo deset tisíc lidí, stopku vytěžení těchto stromů vystavil kvůli nesrovnalostem v projektu stavby i inspektorát životního prostředí. Místo úřadů však nyní zaúřadoval neznámý pachatel, proti kterému podali aktivisté okamžitě trestní oznámení.

Ekologičtí aktivisté tráví karanténu připoutaní ke stromům určeným k pokácení

Koktejl

„Někdo to vzal do svých rukou a zmrzačil přesně ty stromy, které se měly kácet. Projektu za 55 milionů, na němž má někdo evidentně velký zájem, tak už doslova nic nestojí v cestě. Bez ohledu na zákony, bez ohledu na názor občanů, zvítězily drsné mafiánské metody řešení problémů,“ tvrdí rozhořčeně ekolog a spolupředseda Strany zelených i vsetínský zastupitel Michal Berg.

Foto: Michal Berg

Podřezané stromy v aleji v Zašové

„V Zašové jsme byli svědky čistého ekoterorismu,“ dodal Berg.

Vedení obce, která prosazuje stavbu protipovodňových opatření a s tím související vykácení mnoha stromů v aleji, je podle starosty Jiljího Kubrického (KDU-ČSL) v šoku. „Jsme rozhořčeni. Jako většina našich občanů,“ přiznal Právu.

Loni na Zemi zmizelo 12 milionů hektarů lesa

Věda a školy

„Samozřejmě trváme na tom, že v případě kácení, které jsme povolili, je všechno v pořádku, a mělo proběhnout. Ale určitě ne takto v podobě trestného činu nebo přestupku,” dodal.

Foto: Michal Berg

Kvůli bezpečnosti musejí být všechny stromy v aleji v Zašové pokáceny.

Neznámý vandal v Zašové podřezal 26 dospělých stromů, další dva zcela pokácel. „Po pachateli pátráme,“ řekla Právu policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

V lesích jižní Moravy je více housenek než v tropech, zjistili biologové

Věda a školy

Kvůli bezpečnosti musejí být všechny stromy v nejbližší době pokáceny.

Reklama

Související témata:

Související články

Beznohý Číňan vysázel sám celý les

Dvaašedesátiletý Číňan Sanxiao Ma, který postupně přišel o obě nohy, strávil deset let výsadbou více než tří tisíc stromů v odlehlé horské oblasti...

Výběr článků

Načítám