Hlavní obsah

V Praze někdo strhal ze zdi židovského hřbitova fotky lidí unesených teroristy do Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská policie vyšetřuje incident, při kterém ve čtvrtek neznámí pachatelé strhli ze zdi lemující Starý židovský hřbitov v centru Prahy plakáty s portréty lidí, které teroristé z organizace Hamás unesli do Pásma Gazy po brutálním masakru v kibucích ve Státě Izrael na počátku října. Podle zatím neověřených informací pachatelé přijeli v autě s vlajkou Hamásu na střeše.

Foto: síť X / @AGunsberger

Stržené plakáty s fotkami lidí unesených do Gazy

Článek

O incidentu nejdřív v pátek ráno informoval na síti X provozovatel pražské košer restaurace Aaron Günsberger a u příspěvku zveřejnil fotografii z místa činu. Z ní vyplývá, že se jednalo ulici Široká ve čtvrti Josefov, tedy historickém Židovském městě. V těchto místech vede zeď, za níž se nachází Starý židovský hřbitov, k Pinkasově synagoze.

Podle Günsbergera přijeli podporovatelé Hamásu do ulice dvěma vozidly s vlajkou teroristické organizace na střeše.

„Zablokovali ulici asi na dvě minuty, strhli plakáty a uprchli ve svých vozidlech. Policie má jejich registrační čísla a vše je zaznamenáno kamerami,“ uvedl autor příspěvku.

Policie prověřuje palestinskou příznivkyni kvůli nápisu na tričku na středeční pražské demonstraci

Krimi

Na plakátech byly fotky lidí, které unesl jako rukojmí Hamás do Pásma Gazy po brutálním útoku na účastníky hudebního festivalu a kibuce ve Státě Izrael ráno 7. října. Z informací na sociálních sítí vyplývá, že v pátek byly plakáty na zdi znovu vylepené.

Strhávání plakátků s fotografiemi unesených izraelských dětí je časté ve městech západní Evropy i USA. Většinou to dělají Arabové, muslimové nebo stoupenci extrémně levicové ideologie, kteří v poslední době zastávají otevřeně antisemitské postoje.

Mluvčí policie Jan Rybanský potvrdil, že jeho kolegové případ ze čtvrtečního odpoledne prověřují. Podrobnosti zatím nejsou k dispozici, policie rovněž nepotvrdila informaci o vlajce Hamásu.

„Policisté zajišťují stopy a budeme vyhodnocovat kamerové záznamy,“ zmínil mluvčí s odkazem na samotný počátek vyšetřování.

Incident se zatím řeší jako podezření z přestupku proti občanskému soužití, ale policie nevylučuje, že kvalifikace činu se může ještě změnit.

Pokud by se potvrdila informace o vlajce Hamásu, který je na seznamu teroristických organizací EU, jednalo by se o trestný čin podpory a propagace terorismu, za který hrozí tři až dvanáct let vězení.

Antisemitismus je negativní postoj, až nenávist vůči Židům či židovské víře (judaismu). Původ slova sahá do 19. století, poprvé jej nejspíše použil v roce 1860 židovský učenec Moritz Steinschneider ve slovním spojení antisemitské předsudky v souvislosti s myšlenkami francouzského filozofa Ernesta Renana o nadřazenosti árijské rasy nad semitskou.

Později se termín objevoval v německé nacionalistické literatuře a byl namířen výhradně proti lidem židovského původu či vyznání, ačkoliv zdánlivě odkazuje na Semity obecně. Termín Semité (odvozen od biblického Šéma) je označení pro národy hovořící semitským jazykem, tedy například hebrejsky či arabsky. Vzhledem k historickému vývoji pojmu antisemitismus tak mohou být paradoxně za antisemity označeni i Arabové, byť jsou sami Semité.

Izrael ukázal nový web se snímky z masakru Hamásu

Blízký a Střední východ

Kvůli válce v Gaze se celosvětově vzedmula nenávist vůči Židům

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám