Hlavní obsah

V Lovosicích explodoval separátor na řepku, hasiči požářiště ochlazují

– Lovosice
Novinky, kub

Hasiči od noci na úterý likvidují následky exploze a požáru v areálu výrobce biopaliv Preol v Lovosicích na Litoměřicku. Plameny podle nich šlehaly ze separátoru na řepku, kde se vzňal hexan využívaný při zpracování řepky. Od rána hasiči místo požáru ochlazují vodou. Exploze si vyžádala tři zraněné, dalšího člověka záchranka odvezla se srdečními problémy, výbuch ho přímo nezasáhl.

Ochlazování budovy museli hasiči z rozhodnutí statika přerušit, hrozí zřícení konstrukceVideo: Aktu.cz

 
Článek

Hexan explodoval v Preolu v Lovosicích v pondělí krátce před 23:00. K rozsáhlému požáru postupně vyrazilo 12 hasičských jednotek.

Mluvčí hasičů Milan Rudolf v úterý Novinkám sdělil, že hořlavá kapalina explodovala v separátoru na řepku. „Plameny šlehaly z násypného otvoru,” popsal mluvčí s tím, že se kapalina hexan používá při zpracování semen v lisovací komoře.

V Lovosicích v chemičce došlo k výbuchu, tři zranění

Krimi

Hasiči od úterního rána ochlazují rozžhavený separátor, aby mohli konstrukci rozebrat a zásah ukončit.

Policie podle její mluvčí Aleny Bartošové musela v noci uzavřít silnici I/15. „Ta už je ale opět průjezdná," řekla ČTK mluvčí. Zavřená ale zatím zůstává železniční trať Louny - Česká Lípa. V úseku Žalhostice - Lovosice nahradily podle informací z Českých drah vlaky autobusy.

Těžce zraněného transportoval vrtulník pražské záchranky do Prahy.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Záchranka přepravila do nemocnice tři vážně zraněné, kteří utrpěli zejména popáleniny. Dalšího člověka záchranáři převezli do nemocnice, protože se v době výbuchu zhoršil jeho zdravotní stav a měl srdeční potíže. Přímo výbuchem ale zraněn nebyl.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Následky exploze v Lovosicích

Příčinu a okolnosti budou zjišťovat vyšetřovatelé, žádné poznatky zatím nesdělili. Podle hasičů došlo k explozi v hale o rozměrech 35 krát 20 krát 25 metrů, situaci posoudí také statik.

Preol je zpracovatelem řepkového oleje a největším výrobcem biopaliv v Česku. Zabývá se také výrobou řepkového oleje pro použití v potravinářství, patří do skupiny Agrofert, zmínila ČTK.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Chrudimsku explodoval obytný karavan

Čtyři jednotky hasičů v sobotu zasahovaly v Bítovanech na Chrudimsku. Zřejmě při výměně propanbutanové lahve nastal požár obytného karavanu a následovala jeho...

Srbskou továrnou na munici otřásly exploze

K mohutným explozím došlo v noci na pátek v továrně na výrobu munice v srbském Čačaku. Výbuchy začaly kolem 1:30 ráno a pokračovaly až do dopoledních hodin....

Výběr článků

Načítám