Hlavní obsah

Srbskou továrnou na munici otřásly exploze

Novinky, mso, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

K mohutným explozím došlo v noci na pátek v továrně na výrobu munice v srbském Čačaku. Výbuchy začaly kolem 1:30 ráno a pokračovaly až do dopoledních hodin. Z továrny se podařilo včas evakuovat všech 60 zaměstnanců, kteří v ní v době explozí pracovali. Příčiny nehody nejsou známé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srbskou továrnou na výrobu munice otřásají výbuchyVideo: Reuters

 
Článek

„První detonace byly slyšet kolem půl jedné a naštěstí k nim došlo ve skladu a nikoli ve výrobních halách,“ řekl srbské veřejnoprávní stanici RTS starosta Čačaku Milun Todorović. Na místo se okamžitě sjely desítky hasičů.

Poslední detonace byly slyšet kolem deváté hodiny dopoledne, měly ale výrazně nižší intenzitu.

Ministr vnitra Aleksandar Vulin uvedl, že situace je nyní pod kontrolou. „Největší obavy jsme měli o zaměstnance, ale všichni byli včas evakuováni,“ sdělil pro RTS. Plameny se podle něj podaří hasičům uhasit přes víkend.

Ruští agenti byli v Bulharsku během explozí v tamějších zbrojovkách a skladech

Evropa

Příčina výbuchů zatím není známá. Do továrny v tuto chvíli nikdo nesmí vstoupit a zpřístupněna bude až 24 hodin od poslední exploze. „Hlavně, že se nikomu nic nestalo. Co bylo zničeno, opravíme,“ řekla pro TV Pink předsedkyně srbské vlády Ana Brnabičová.

Na místo dorazil také ministr obrany Nebojša Stefanović. Médiím sdělil, že došlo k výbuchu ve „skladu hotových výrobků“, odkud se požár dále nešíří. Ve skladu měla být dělostřelecká munice malé ráže a roznětky. Od pondělí už by podle ministra měla být továrna znovu zprovozněna.

„Vyrábějí munici pro protiletadlové kanony Bofors ráže 40 mm, munici pro houfnice ráže NATO 155 mm, tankové granáty ráže 125 mm a střelivo ráže 30 mm,“ uvedl vojenský analytik Aleksandar Radić pro agenturu Beta. Továrna se podle něj v posledních letech soustředila na export, zejména do zemí Blízkého východu.

Továrna u Čačaku, sídlící 145 km jižně od hlavního města Bělehradu, byla založena v roce 1948. Obnovena byla v roce 1999 poté, co byla při náletech NATO na Jugoslávii téhož roku vybombardována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám