Hlavní obsah

Po střelbě na Českobudějovicku tři mrtví, střelec uniká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITVÍNOVICE

Tři mrtvé Čechy si vyžádala úterní střelba, která se strhla kolem 16. hodiny na ulici v obytné čtvrti obce Litvínovice nedaleko Českých Budějovic. Zatím nejsou známy okolnosti, ovšem policie se snaží dostihnout pachatele, který prchá osobním autem.

Foto: Sylvie Kročáková

"Bez vody se stavba zřítí"

Článek

"Na místě byli zastřeleni dva muži ve věku 31 a 26 let. Třetí muž ve věku 52 let zemřel při převozu do českobudějovické nemocnice," sdělil Novinkám mluvčí jihočeské policie Dušan Klícha s tím, že zatím je předčasné hovořit o motivu činu, či o tom, zda je někdo z mrtvých náhodnou obětí.

"Policie ČR činí v současné době řadu opatření k zadržení pachatele," dodal Klícha. Připustil pak, že policie zná totožnost vraha.

Podle neoficiálních zpráv mohou být motivem dlouhodobé sousedské spory, pachatel na stejném místě střílel již vloni, tehdy jen z plynové pistole. Podle jednoho z místních lidí je střelcem zdejší asi padesátiletý usedlík s rakouským pasem, který působí dojmem psychicky narušeného člověka. "Nechápu, jak to, že těmto lidem ještě nechají pistole," řekl ČTK.

Ihned po střelbě zavolal jeden z vesničanů policii. "Ta dorazila na místo jen pár minut po čtvrté," uvedl Klícha s tím, že téměř současně dorazili záchranáři.

Lidé mají strach

V obci s necelou tisícovkou obyvatel byl zřetelně cítit strach, s kterým místní mluvili o pachateli krvavého dramatu. "Vrátil se do vsi z Rakouska hned po revoluci v roce 1989 se svou ženou. Od začátku s ním byly strašné problémy. Hrozně na ni žárlil a všem vyhrožoval. Všechno se ještě zhoršilo poté, co se s ním rozvedla. Začal bourat dům, který předtím spolu postavili. V okně měl stále pověšené její prádlo a jeho výpady proti sousedům se stupňovaly," uvedla jedna z místních žen, která se bála říci jméno.

Upozornila, že jeho manželka byla ve vsi poměrně oblíbená a hádky mezi střelcem a sousedy obvykle přiostřilo, když se jí někdo zastal. "Slyšela jsem, že rozvodový soud v Rakousku mu nařídil, aby se k manželce nepřibližoval blíž než na sto metrů," dodala žena.

Po lidech už jednou střílel

"Jednou někoho zabít musel, jinak to skončit nemohlo," zapojil se do debaty o strašném odpoledni asi šedesátiletý muž, který zároveň označil policii a soudy za jedny z viníků úterní tragédie.

"Sousedé na něho podali už několik trestních oznámení za vyhrožování. Naposledy dokonce střílel na podzim po lidech plynovou pistolí. Prý měl být už obviněný, ale soudce na něj neuvalil vazbu," podivoval se starousedlík.

Podotkl ještě, že každý ze vsi se mu raději oklikou vyhýbal, protože úplně ztratil rozum. "Nejednalo se o to, že by byl opilec, ale zkrátka se kvůli své ženě zbláznil," mínil důchodce.

Klícha k pachatelově minulosti podotkl, že už je policii z dřívějších incidentů znám. "Za plynovou pistoli nikoho zavřít nemůžete. O jeho minulosti ale zatím nechceme nic uvádět. Mohu konstatovat jen, že jej dobře známe," dodal mluvčí s tím, že policie rovněž zjišťuje, jak přišel k vražedné zbrani.

Původně policie předpokládala, že v jednom z domů se stále skrývá druhý muž, který byl s pachatelem spatřen. Zásahová jednotka proto do domu vnikla, ale nikoho nenašla.

Reklama

Výběr článků

Načítám