Hlavní obsah

V lihové kauze bylo obžalováno dalších sedm lidí, škoda je až 1,25 miliardy

– Olomouc

Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství podali v těchto dnech obžalobu na sedm lidí kvůli obchodování s nelegálním lihem pocházejícím od podnikatele Radka Březiny. Škoda způsobená státu byla vyčíslena na částku 1,25 miliardy korun. Státní zástupce Robert Henzel řekl, že jde o skupinu kolem Likérky Drak v čele s někdejším jednatelem Pavlem Čanigou.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga u soudu

Článek

Případ je pokračováním kauzy lihové mafie, ve které bylo loni v prosinci nepravomocně odsouzeno osm lidí včetně jejího šéfa Radka Březiny.

Všech sedm lidí je obžalováno z účasti v organizované zločinecké skupině, tři z nich navíc i kvůli krácení daně ve prospěch takovéto skupiny. Hrozí jim až deset let vězení, u zmíněné trojice se horní hranice trestu zvyšuje o jednu třetinu, uvedl žalobce.

Jedním z obžalovaných je i někdejší jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga. Ten se k obchodům s nelegálním lihem pocházejícím od šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny přiznal před olomouckým krajským soudem loni v říjnu, když zde byl podruhé předvolán jako svědek v kauze bratrů Březinových.

Uvedl tehdy, že se do likérky líh dovážel z Březinovy firmy Morávia-Chem. Poté se ukryl ve třech nádržích o objemu 15 000 až 20 000 litrů, umístěných ve sklepě likérky, které vznikly zhruba v roce 2005.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám