Hlavní obsah

V Liberci začal soud v mezinárodní kauze drogového superkartelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Liberci začal v úterý za zvýšených bezpečnostních opatření soud v mezinárodní kauze pašování hašiše, kokainu, marihuany a amfetaminu v obrovském množství za několik miliard korun. Drogy mířily do Evropy i přes dva liberecké mezisklady.

Pašování drogVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

Dvě desítky zakuklených a plně ozbrojených příslušníků vězeňské služby dohlížely v úterý u Krajského soudu v Liberci na průběh prvního soudního stání v kauze liberecké větve mezinárodního drogového superkartelu. Na jeho odhalení se podíleli vyšetřovatelé Europolu a jeho členové byli zadrženi v několika zemích Evropy na podzim roku 2022.

Kartel měl i svou českou část. Zajišťovala ji skupina, která se v Liberci vytvořila kolem obchodníka Viléma Kováče, pohybujícího se často na hraně zákona i za ní, a kolem jeho liberecké firmy AMC Motors. Kováč měl v rámci kartelu patřit mezi významné postavy, přes sklady liberecké firmy mělo projít přes 3,5 tuny hašiše a okolo jedné tuny kokainu.

Čech je na seznamu 50 nejhledanějších lidí Evropy

Krimi

Z jedenácti obžalovaných jich v úterý před soudem stanulo deset. Chyběl jen „náčelník“ Kováč, kterého policisté při zátahu před téměř rokem a půl nenašli a který je od té doby stíhaný jako uprchlý.

Vzkaz od náčelníka na útěku

Ač u soudu nebyl, postaral se Kováč možná o největší překvapení prvního soudního dne. Prostřednictvím svého právního zástupce poslal e-mailem osmistránkový dopis a žádal, aby byl přečten před zahájením výslechů dalších obžalovaných.

Kdo ale čekal nějakou převratnou informaci, musel být zklamaný. Kováč si v e-mailovém vzkazu především stěžoval na postup policie i soudů v jiných jeho kauzách, kde je obžalován kvůli krácení daně při obchodu s minerálními oleji a tabákem. Stěžoval si také, že je označován za mafiána nebo drogového bosse.

„Neexistuje důkaz, že bych s drogami nakládal,“ ohradil se. Tvrdil také, že není na útěku. „Nikdy jsem nikam neutíkal a neschovával se,“ vzkázal a zkritizoval, že za jeho družkou chodí v civilu oblečení policejní konfidenti vyzvídat, kde se ukrývá.

„Nejsem a nikdy jsem nebyl ozbrojený. Jsem zahnán do kouta a stojím sám proti mašinerii bezpečnostních složek,“ napsal Kováč, který by se měl ukrývat v zahraničí. Dopis ale opatřil upřesněním, že ho napsal 12. února v Liberci.

Po Kováčově dopisu u soudu zazněla výpověď spolupracujícího obviněného Jana Chalupy. Toho eskorta přivedla s hlavou zahalenou do černé látky, takže trochu vypadal jako jeden z policejních zakuklenců. Takto zahalený i vypovídal.

Foto: Michael Polák, Novinky

Spolupracující obviněný Jan Chalupa (uprostřed) vypovídal se zahalenou hlavou.

Chalupa sice neuzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu, k tomu, z čeho ho viní obžaloba, se ale u soudu hned na počátku své výpovědi doznal. V liberecké skupině měl na starosti transport drog a policistům i u soudu popsal, jak se k práci dostal, jakými auty a odkud a kam se drogy převážely, jak se měnily registrační značky aut a jak pečlivě se upravovaly tajné skrýše, do nichž se drogy ukrývaly.

„Několikrát jsem vezl hašiš. S větší dodávkou jsem jel do Hamburku, odtud jsem vezl hašiš do Liberce a odtud se pak vezl zase do Berlína,“ popsal třeba. Uvedl také, jak nakládal 500 a 750 kilogramů kokainu. „V tajné skrýši v přední části auta toho bylo tolik, že si auto sedlo na předek a musel jsem dofukovat pneumatiky, aby se to upravilo,“ uvedl.

„Vždycky ty drogy byly sofistikovaně ukryty. Například v žulových deskách nebo putovaly jako zásilka kukuřičných lupínků nebo měly být mezi plechovkami s tuňáky, v krabicích s banány i v zásilce železné rudy,“ upřesnila státní zástupkyně Petra Pazderková. „V některých případech došlo k proclení v Bratislavě, v některých případech byly drogy rozváženy přímo z evropských přístavů do Itálie nebo Španělska a v některých případech drogy mířily do meziskladu v Liberci a odtud se distribuovaly do dalších zemí v rámci EU i mimo ni,“ dodala.

Policie v Liberci uzavírá velký případ, zadržela drogy a tablety za miliony

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám