Hlavní obsah

Při kácení v Krkonoších zabil řidičku strom. Případ vyšetřuje GIBS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov
Aktualizováno

Pád vzrostlého stromu na osobní auto při kácení části lesa nepřežila v pátek dopoledne starší řidička na krkonošské silnici mezi Svobodou nad Úpou a Janskými Lázněmi. Případ vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, protože kácení se účastnil také policista.

Řidička v Krkonoších nepřežila pád stromu na autoVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Strom na svahu v těsném sousedství komunikace kácela na soukromém pozemku skupina mužů, z nichž jeden je policista v civilu. Ten pomáhal s kácením v době volna. Případ proto převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Okolnosti tragické události prověřujeme,“ potvrdila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Javor vysoký odhadem pětadvacet metrů, při pařezu o průměru skoro osmdesát centimetrů, spadl na kapotu vozu krátce po desáté hodině dopoledne. Žena, která byla v autě sama, nehodu nepřežila.

Smrt lidí v autě, na které v Krkonoších spadl strom, policie řeší jako usmrcení z nedbalosti

Krimi

Následky tragédie na horské spojnici, kde je průjezd povolený pouze linkovým autobusům, zlikvidovali záchranáři do páteční druhé hodiny odpoledne, kdy byl opět obnoven provoz.

Podle několika místních lidí měli dřevorubci situaci pod kontrolou a silnici v době kácení oboustranně zabezpečenou hlídkami.

„Co jsem slyšel, řidička prý nedbala pokynu jedné z hlídek k zastavení a vjela přímo pod padající strom. Zkrátka jela na červenou,“ tvrdil jeden z domorodců.

„Divil bych se, kdyby chlapi za přítomnosti policisty, nedbali základních předpisů,“ podotkl. „Nelze to v této chvíli vyvrátit, ani potvrdit. Všechno ukáže další šetření,“ reagovala Nguyenová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Strom, který měl spadnout na projíždějící auto.

Tragédie se odehrála v ochranném pásmu Krkonošského národního parku (KRNAP). „Správy národního parku se kácení v této lokalitě netýkalo. Šlo mimo nás,“ upřesnil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Během posledních třech týdnů jde o druhý případ, kdy strom v Krkonoších zabíjel. Tři ze čtyř lidí z posádky osobního vozu zabil 19. června větrem vyvrácený smrk na silnici mezi Horním Maršovem a Spáleným Mlýnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám