Hlavní obsah

V Brně někdo rozmlátil úly připravené na zimu, včely neměly šanci přežít

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Včelaři hodnotí letošní rok jako nejslabší za poslední léta a varují, že medu bude málo, i tak se ale najdou lidé, kteří nemají se včelami ani těmi, kdo se o ně starají, soucit. Své o tom ví i brněnský včelař, kterému o víkendu někdo rozmetal úly připravené na zimu. Včely neměly v nepříznivém počasí šanci přežít.

Foto: Policie ČR

Včelař spočítal škodu na zhruba 15 000 korun

Článek

Policie o případu informovala ve středu, podle mluvčího Davida Chaloupky byla dvě včelstva v ulici Vlněna v Brně Komárově. Na travnaté ploše se o ně staral mladý včelař se svolením majitele pozemku.

Medová katastrofa. Včelaři dokonce musí své včely naopak krmit

Ekonomika

„O uplynulém víkendu někdo úly rozházel a rozbil. Obě včelstva neměla v chladném a deštivém počasí velkou šanci na přežití,” sdělil mluvčí, podle nějž je to ztráta i proto, že v zastavěném středu Brna mnoho včel není.

Foto: Policie ČR

Včelaři někdo rozbil v Brně úly

„Na zimu připravené včelstvo, má obzvláště v letošním roce, kdy je nedostatek medu, velkou hodnotu. I s rozbitými úly si ji poškozený vyčíslil na 15 000 korun,” upřesnil mluvčí.

Za ukradené včely hrozí zloději kvůli nouzovému stavu osm let vězení

Krimi

Policie případ vyšetřuje, zatím není zřejmé, jestli se na úlech vyřádil náhodný vandal nebo někdo útočil cíleně.

Foto: Policie ČR

Neznámý pachatel rozbil úly připravené na zimu

Včely jsou totiž jedním z nejdůležitějších článků potravního řetězce, na opylování včelami jsou kriticky závislé mnohé druhy rostlin. Ty bez jejich pomoci vytvoří mnohdy jen desetinu či ještě méně plodů a semen.

Užitečný hmyz je ale ohrožený nemocemi nebo třeba znečištěným životním prostředím. Odborníci již několik let varují, že vymírání včel by mohlo mít v přírodě fatální následky.

Oceněný včelař začal podnikat v 16 letech

Domácí

Zrovna letošní rok hodnotí včelaři jako nejslabší za mnoho posledních let. Mírná zima vy­hovovala škůdcům a chladné jaro s velkým množstvím srážek omezilo včelám možnosti sběru nektaru a pylu. Včelaři tak vytáčeli oproti předchozím rokům méně medu.

Reklama

Výběr článků

Načítám