Hlavní obsah

V boudě u školy na Brněnsku měl tuny bílého fosforu. Bylo to bezpečné, hájil se u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Raději ani nedomýšlet, jaká katastrofa hrozila v Rajhradě na Brněnsku, poté co do přístřešku v těsné blízkosti střední školy, nádraží a rodinných domů nechal podle obžaloby Petr Jaroš dovézt dvě stovky sudů naplněných devatenácti tunami kalu s obsahem šedesáti sedmi procent vysoce nebezpečného bílého fosforu.

Petr Jaroš u soudu odmítal, že by se při skladování nebezpečné látky choval nezodpovědně. Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Jaroš u brněnského krajského soudu, který v úterý případ projednával, tvrdil, že riziko nehrozilo. Veřejná žaloba ale situaci vidí jinak. Při vyšetřování znalec totiž uvedl, že hrozilo akutní nebezpečí havárie. Ta by mohla mít pro okolí zcela devastující následek.

Spolu s Jarošem stojí před soudem ještě Rudolf Mazánek a Jan Chovanec. Právě oni měli podle obžaloby v roce 2020 sjednat obchodní transakci s látkou pocházející z fabriky Fosfa. Muži se měli pokusit podle státního zástupce Roberta Hanuše látky zbavit nejprve tak, že ji předali dvěma firmám zpracovávajícím odpad, ale zatajili, co vlastně předávají. V obou případech pak začal fosfor hořet. Poté prý oslovili právě Jaroše, který nechal sudy uskladnit v Rajhradu.

Bylo to děláno s nejlepší myšlenkou, kterou propaguje i Evropská unie
Petr Jaroš, obžalovaný

„Poradil jsem se s kamarádem z univerzity a ten mi řekl, že je to sice nebezpečná látka, ale také obrovsky cenná surovina. Dalo se to do plastových sudů, zalilo se to vodou a po uzavření byl sud hermeticky uzavřen. Uskladnili jsme to v ohraničeném prostoru, v přístřešku. Nesvítilo na to slunce. Bylo to děláno s nejlepší myšlenkou, kterou propaguje i Evropská unie, tedy že odpady jsou zdroje,“ vypověděl před soudem Jaroš s tím, že měl v plánu látku zobchodovat například na výrobu hnojiva.

„Neměl jsem v úmyslu kohokoli ohrozit. Ten materiál byl správně zabalen, a pokud je s ním dobře manipulováno, tak by se neměly jeho nebezpečné vlastnosti projevit,“ dodal.

Mazánek s Chovancem si před trestním senátem sypali popel na hlavu. „Začali jsme to likvidovat, ale narazili jsme na nedostatek kapacit. Nešlo nám o žádný ekonomický prospěch. Považuji za chybu, že jsme neprověřili, kam se to poveze. Chtěl bych se omluvit a vyjádřit lítost nad mým jednáním,“ prohlásil Mazánek. „Významným způsobem jsem pochybil. Chtěl bych se omluvit,“ přidal se Chovanec.

Foto: Policie ČR, Novinky

Podle obžaloby byly sudy s bílým fosforem zcela nevhodně uskladněny.

Za odhalením případu stál podle zjištění Novinek policista z vyškovské hospodářské kriminálky Jan Vrána. „Díky jeho zásahu a ve spolupráci s hasiči v rajhradském areálu v centru města nedošlo k tragédii. Při poslední navážce sudů se jich totiž několik převrátilo. Bylo jen otázkou času, než by došlo k zahoření fosforu a řetězové reakci,“ popsal Novinkám zdroj obeznámený s případem. „Sudy nebyly převrhnuté, jen nahnuté,“ odporoval Jaroš takovému popisu.

Obžalovaným a dvěma firmám, v nichž působili, teď hrozí u soudu trest za obecné ohrožení a další trestné činy, k tomu po nich policie požaduje dvanáct milionů korun, což jsou náklady za likvidaci fosforu.

Bachmut v plamenech. Ukrajina viní Rusko z útoku fosforovou bombou

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám