Hlavní obsah

Uviděl jsem zážeh a pak výbuch, řekl u soudu hasič k tragickému úniku plynu v Koryčanech

Pouze kusé informace o úniku nebezpečné látky do ovzduší měli od operačního střediska Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje dobrovolní hasiči, kteří jako první přijeli k havárii plynu u rodinného domu v Koryčanech na Zlínsku. O několik desítek sekund později dům vybuchl, v sutinách zemřeli dva místní hasiči a další byli zraněni.

Obžalovaný muž u soudu (vpravo)Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Tragédii z 15. září 2021 nyní rozplétá Okresní soud v Kroměříži. Na lavici obžalovaných sedí jednatřicetiletý Hynek Šípek, jehož žena je majitelkou domu. Je obžalován za obecné ohrožení. Hrozí mu až osmileté vězení.

Ve čtvrtek u soudu vypovídali koryčanští dobrovolní hasiči, před jejichž zraky dům vybuchl. Uvedli, že měli ponětí o unikajícím plynu. K tomu došlo po navrtání plynového potrubí Hynkem Šípkem při rekonstrukci domu.

Jednoho z hasičů výbuch plynu vážně poranil, jeho kolegové ho museli zachraňovat ze sutin. „Je to pro mne těžké se k té situaci vracet. Dodnes, když kolem domu projíždím, nemám z toho místa dobré pocity,“ uvedl Právu hasič, kterému exploze zlomila pánev a způsobila popáleniny v obličeji a na rukou.

Muž obžalovaný kvůli tragickému výbuchu v Koryčanech přiznal, že omylem navrtal plyn

Krimi

Na základě SMS od operačního střediska podle něj hasiči před příjezdem k domu nevěděli, jestli uniká plyn uvnitř, nebo venku. „Neměli jsme k dispozici ani přístroj na změření koncentrace plynu. Exploze mne zastihla v chodbě domu, kde jsem byl předtím s kolegou, který při neštěstí zahynul. Říkal, že je vypnutý hlavní jistič. Vstoupil jsem do domu, viděl jsem tam někde u stropu jističe, viděl jsem, že jsou všechny dole v jedné řadě, takže jsem si byl jistý, že jsou vypnuté,“ přiblížil soudu hasič.

„K domu nás přijelo šest, strojník plus nás pět hasičů. Vystupoval jsem z vozu jako poslední a s kolegou bral z auta nářadí, kterým jsme chtěli přívod plynu zastavit. Opřeli jsme je o sousední dům. Pak si vzpomínám, že jsem byl u zadní části hasičského vozu, podíval jsem se směrem k domu, uviděl zážeh a následoval výbuch. Měl jsem popálený obličej a porušené střední ucho. Zůstal jsem ležet u vozidla. Blízko ode mne zůstal zavalený kolega. Byl jsem de facto přímo u výbuchu,“ sdělil další z hasičů.

Dům poškozený při výbuchu v KoryčanechVideo: Jiří Růžička, Právo

Výbuch přišel chvíli po příjezdu hasičů

Co explozi způsobilo, hasiči nevědí. Shodli se však na tom, že výbuch přišel nejdéle minutu a půl od jejich příjezdu k události. U soudu svědčili i dva řemeslníci ze sousedního domu. Poté, co jeden z nich ucítil únik plynu, se setkali se Šípkem, který jim tvrdil, že má vypnuté jističe.

Exploze si vyžádala životy dvou hasičů, další dva utrpěli zranění. Zraněný byl i jednatřicetiletý Hynek Šípek, který podle obžaloby navrtáním plynového potrubí explozi způsobil. Obhájce Jiří Hladík připustil, že jeho klient únik plynu a výbuch zavinil.

Obžalovaný však nesouhlasí s právní kvalifikací. Šípek se podle obhájce snažil dělat vše pro to, aby se nikomu se nic nestalo.

Hlavní líčení bude pokračovat 30. května, na kdy soud hodlá předvolat znalce a další svědky. Znalci by měli soudu vysvětlit možné příčiny výbuchu, který měl přijít od hlavního jističe. Zároveň chce soud vyslechnout i profesionální hasiče, kteří zpracovávají vlastní šetření tragické události. „Chceme vědět, proč byla k úniku plynu vyslána jednotka místních dobrovolných hasičů,“ vysvětlila soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám