Hlavní obsah

Útočníci na fyzika Niederleho stanou před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

U Okresního soudu pro Prahu-západ má ve středu odpoledne začít proces se dvěma muži, kteří podle obžaloby loni zmlátili do bezvědomí proslulého českého fyzika Jiřího Niederleho v jeho rekreačním domě v Řitce. Vědec si krátce před útokem stěžoval na hluk z vedlejšího nočního klubu.

Foto: archiv magistrátu města F-M

plakát

Článek

Dvojice surovců vnikla do domu manželů Niederlových balkónovými dveřmi v neděli 15. června ve dvě hodiny v noci. Podle dřívějších slov Niederleho křičeli na oba přítomné manžele, že je přišli zavraždit, a vrhli se na ně.

Fyzika kopali především do hlavy, ale i do slabin. Vyděšená manželka mezitím utekla z místnosti a přivolala policii. Násilníci tak zřejmě již nestačili ženě ublížit.

Čtyřiašedesátiletý profesor teoretické fyziky Niederle upadl po jejich útoku do bezvědomí. V pražské motolské nemocnici však strávil pouze krátkou dobu a poté požádal o propuštění do domácího léčení. Obával se totiž o manželku, která utrpěla silný psychický otřes.

Krvavá odveta

Podle výsledků vyšetřování brutálnímu přepadení předcházela fyzikova stížnost v S klubu sousedícím s jeho domem. Vinárnu podle místních navštěvuje především podnikatelská elita. "Lidé, co tam byli, se chovali velmi hlučně. Ve tři čtvrtě na jednu jsem proto vedoucího objektu upozornil, že ruší noční klid, který začíná v deset večer. Nebylo to poprvé, co v S clubu rušili dlouho do noci noční klid. Požádal jsem vedoucího o nápravu a šel domů," vyprávěl po návratu Niederle.

Dva z návštěvníků následně vyšli ven a našli své dva vozy pomalované barvou. To je zřejmě vyprovokovalo ke krvavé odvetě, protože se mylně domnívali, že auta popsal Niederle.

Reklama

Související témata:

Související články

Za útok na Niederleho zatím obvinění nepadla

Policisté dosud nezadrželi žádného ze surovců, kteří v neděli v Řitce násilně vnikli do domu akademika Jiřího Niederleho a zmlátili světoznámého fyzika tak,...

Výběr článků

Načítám