Hlavní obsah

Ústecký soud řeší vraždu dvou seniorek

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ústecký krajský soud začal ve středu rozkrývat okolnosti vražd dvou seniorek, ze kterých obžaloba viní jedenatřicetiletého Stanislava Horčíka. Kriminalisté ho původně zadrželi pro podezření z dubnové vraždy ženy z Teplic. Pachatel zanechal ale na místě činu DNA, díky kterému vyšetřovatelé přišli na to, že Horčík zřejmě vraždil už před čtyřmi roky na severní Moravě.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Stanislav Horčík před soudem nevypovídal.

Článek

Horčík, kterému za dvojnásobnou vraždu, loupež, porušování domovní svobody a pokus o poškozování cizí věci hrozí výjimečný trest, odmítl před soudem vypovídat. V přípravném řízení na policii se ke všem skutkům přiznal a řekl, že jich lituje.

Nejprve zavraždil v prosinci 2010 v Novém Jičíně, kam se z Krupky na Teplicku přestěhoval za přítelkyní, jednasedmdesátiletou ženu. Oběť si přitom vybral náhodně, ve městě prý marně sháněl práci a nutně potřeboval peníze na nájem.

„Zazvonil jsem u dveří rodinného domku, otevřela mi starší žena, kterou jsem hned zatlačil dovnitř a řekl jí, že po ní chci peníze. Začala však křičet, tak jsem vytáhl nůž a bodl ji, abych ji umlčel. Pak jsem z domu utekl,“ popsal Horčík.

Nůž, který údajně nosil kvůli své bezpečnosti, poté vhodil do řeky. Ženě zasadil podle žalobce 15 ran, přičemž hned několik bylo smrtelných.

Strčil jsem do ní, až si rozbila hlavu o rám dveří. Když si v koupelně smývala krev z rány, popadl jsem v kuchyni nůž, zašel za ní do koupelny a několikrát jsem ji bodl, až spadla do vany
Obžalovaný Horčík o útoku

Letos 11. dubna vraždil obžalovaný znovu. Obětí se stala babička jeho největšího kamaráda, kterou znal ze společných setkání s ní. Horčík, který se před činem několik dní toulal po okolí a přespával, kde se dalo, chtěl podle svých slov u staré paní jen přespat.

Po vraždě se u televize najedl a přespal

Do jejího bytu se vloudil pod záminkou, že chce poradit, jaký dárek má koupit jejímu vnukovi. Když seniorce řekl, že by chtěl u ní přespat, žena ho odmítla. „Strčil jsem do ní, až si rozbila hlavu o rám dveří. Začala křičet, že zavolá polici a že všechno řekne vnukovi.  Když si v koupelně smývala krev z rány, popadl jsem v kuchyni nůž, zašel za ní do koupelny a několikrát jsem ji bodl, až spadla do vany,“ vylíčil obžalovaný děsivý čin.

Když seniorka na následky sedmi bodných ran zemřela, Horčík její tělo vysvlékl, umyl a odtáhl do kuchyně. Tam se zřejmě i sexuálně uspokojil, protože na místě činu zůstalo jeho semeno. Seniorka ale zneužita nebyla. Pustil si televizi, najedl se a v bytě přespal.

Ráno pak ve snaze zakrýt stopy naplno pustil plynové hořáky, zapálil svíčku a odešel. Tělo našli příbuzní oběti. Puštěný plyn pak uzavřeli policisté.

DNA se shoduje

Kriminalisté pátrali po vrahovi více než dva týdny. Genetické stopy nalezené na místě činu porovnali se vzorky v databázi a našli shodu s DNA nalezenou na místě vraždy starší ženy z Nového Jičína.

Hlavní líčení pokračuje výpověďmi svědků. Příští týden budou vypovídat znalci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám