Hlavní obsah

Ústecký řezník dostal za vraždu přítelkyně 14 let

Právo, Novinky, ČTK, Rudolf Prchal, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM
Aktualizováno

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal ve čtvrtek na čtrnáct let do vězení devětadvacetiletého Miroslava Ritticha. Odsouzen byl za vraždu své jednadvacetileté přítelkyně, kterou loni v létě po zabití rozčtvrtil.

Foto: Rudolf Prchal, Právo

Zájem novinářů i veřejnosti dělá Miroslavu Rittichovi očividně dobře.

Článek

Odsouzený i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání. Rozsudek tak nabyl právní moci. Rittich navíc musí svému synovi Jakubovi uhradit částku 240 tisíc korun.

Při čtvrtečním soudním jednání také poprvé odsouzený ztratil svůj přehlíživý a pobavený výraz ve tváři. Když dostal možnost pronést poslední slova, zadrhl se mu hlas a vyhrkly mu slzy: „Je mi to líto..."

Když prý ležela nahá v posteli, při posilování jí pustil na hlavu 16,5 kilogramovou činku, která jí prorazila lebeční kosti. V bytě v té době spal v postýlce jejich tříletý syn.

Událost vzbudila loni v červenci velký rozruch na Ústecku. Vrah tělo ženy rozřezal a část zakopal u zdejšího gymnázia v parku nedaleko místa, kde bydlí.

Hlavu oběti nalezly děti, kriminalisté při dalším pátrání odhalili další části těla na stejném místě a v mrazáku Rittichova bytu. Některé části těla se už ale nikdy nenalezly.

Rittich měl se svou zavražděnou přítelkyní tříletého syna. Podle obžaloby ženu zabil v druhé polovině června loňského roku úderem činky do hlavy.

"Bez velkého důvodu tak připravil syna o matku," řekla soudkyně Kamila Krejcarová. Činka vážící 16,5 kilogramu prorazila jeho přítelkyni lebeční kosti, které způsobily otok mozku a smrt během několika minut.

Pak údajně přinesl ze sklepa nože a pilku, kterými tělo naporcoval. Jednotlivé části pak zabalil do igelitových pytlů. Tímto způsobem se chtěl nejspíš těla lépe zbavit. Kriminalisté ho dopadli za necelé dva týdny.

:. Vražednou zbraní se stala tato 16,5 kilogramová činka.foto: Právo/Rudolf Prchal

Při své výpovědi muž tvrdil, že ženu zabil již o několik měsíců dříve, než jak uváděla obžaloba. Hrozilo mu až patnáctileté vězení, soudci se tak přiklonili k horní výši sazby. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová loni uvedla, že nemůže dostat trest za brutální vraždu, protože samotná vražda, kdy ženu uhodil do hlavy, brutální není. Tělo rozřezal, až když byla jeho oběť mrtvá.

Polehčující okolnost

Rittichovi pomohla polehčující okolnost, kdy soud uznal návrh obhajoby, že k činu vedla i tíživá situace v rodině, kdy se matka řádně nestarala o svého syna.

"Obžalovaný měl pocit, že ji musí donutit, aby se starala o syna, ale to nemůže ospravedlnit jeho chování," uvedla soudkyně. Jako polehčující okolnost vzal soud v potaz i částečné doznání Ritticha. Ten při prvních výsleších přiznal, že na svou přítelkyni upustil činku i to, jak její tělo rozřezal.

Podle znaleckého posudku má Rittich porušenou strukturu osobnosti se sklony k hysterii a agresivitě.

Reklama

Související články

Taška u gymnázia obsahovala hlavu mladé ženy

Taška, kterou našly v sobotu odpoledne děti v Ústí nad Labem, obsahovala hlavu mladé ženy. Policie po pitvě uvedla, že oběti bylo mezi 17 až 20 lety, měřila...

Výběr článků

Načítám