Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost svědkyně z kauzy Čunek

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud odmítl počátkem dubna stížnost Marcely Urbanové (42), svědkyně v neprokázaném případu korupce někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Článek

Urbanové se nelíbilo, jakým způsobem pražská státní zastupitelství vedla a nakonec zastavila její vlastní trestní stíhání.

Ústavním soudcům loni v listopadu napsala, že její stíhání pro podezření z křivé výpovědi bylo vedeno nezákonně a že hrubým způsobem a opakovaně byla porušována její práva na řádný proces.

Soud s tím nesouhlasil. „Ústavní stížnost je zjevně neopodstatněná,“ napsala v dubnovém nálezu, jehož kopii má Právo k dispozici, šéfka senátu Dagmar Lastovecká.

Urbanová podle ní nevyužila všechny dostupné prostředky k domáhání se svých práv. Měla se prý nejprve obrátit na civilní soudy v občansko-právním řízení, což Urbanová neučinila.

Urbanová: Stíhání bylo neopodstatněné

„S výrokem soudu se neztotožňuji. Trvám na tom, že vůči mně jako běžnému občanovi v rámci mého trestního stíhání, které bylo samozřejmě účelové a neopodstatněné, došlo k porušení procesních postupů,“ řekla včera Právu Urbanová.

Míní se obrátit ještě na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám