Hlavní obsah

Ústavní soud matku nevyslyšel. Má se vrátit s dětmi do Itálie

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Takřka před rokem a půl odjela po rozpadu manželství matka se dvěma dětmi z Itálie. Jejich otec od té doby usiluje, aby se dnes devítiletí sourozenci vrátili zpátky. Proti návratu nařízenému brněnským krajským soudem se matka brání, ačkoli pro její pobyt v Itálii stanovil rozsáhlé záruky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Marně hledala zastání i před Ústavním soudem (ÚS). Ten upozornil, že děti v Česku začaly najednou vyprávět historky o italském utrpení, které však svědčí spíš o tom, že je matka štve proti otci.

Složit matce částku 15 tisíc eur pro zajištění bydlení a nákladů na výživu, nepokračovat v trestním procesu a zdržet se kroků směřujících k odejmutí dětí z péče matky. Takové podmínky pro návrat dětí do Itálie určil brněnský krajský soud jejich otci. Počínání matky, jež s dětmi odjela z Itálie v polovině srpna 2019 s tím, že se do začátku tamního školního roku vrátí, označil za mezinárodní únos.

Matka se pokusila odjezd zvrátit ústavní stížností. V ní tvrdila, že děti mají bydliště v ČR, otec prý o děti nepečoval, a navíc prý ze strany tehdejšího manžela musela i s dětmi snášet špatné zacházení.

ÚS se ve sporu rodičů o dítě zastal italského otce

Krimi

„Děti mají trpět syndromem týraného, zne­užívaného a zanedbávaného dítěte. V České republice si zvykly, od září 2019 zde chodí do školy, mají zde kamarády a milující rodinu, líbí se jim tu a cokoliv italské kategoricky odmítají,“ napsala do stížnosti.

„Vtahuje děti do konfliktu“

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí ale upozornil, že odmítání všeho italského nastalo až po nějaké době strávené v Česku. Při rozhovoru s psychologem úřadu děti opakovaly, že nechtějí do Itálie, ještě předtím, než se jich odborník stačil na cokoli zeptat.

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem v nálezu, který v těchto dnech soud zveřejnil v internetové databázi, upozornil, že děti se v Itálii narodily, tři roky tam chodily do školky, docházely na množství kroužků, měly množství kamarádů a také tam nastoupily a chodily do první třídy.

ÚS se zastal mentálně postižené dívky čelící exekuci

Krimi

Naopak nepříliš věrohodné jsou podle ÚS tvrzení o zlém nakládání ze strany manžela. „Z toho, jak se tvrzení dětí o trýznění ze strany otce vyvíjela v čase, soudy dovodily, že nesvědčí o pravdivosti tvrzení, že otec týral stěžovatelku i děti,“ uvedli soudci.

Stěžovatelka podle nich s narůstající intenzitou přenáší na děti své extrémně negativní postoje vůči manželovi.

„Z dětí, jež sice původně byly zasaženy konfliktem rodičů, avšak projevovaly se vesměs vyrovnaně, komunikativně a spontánně, se postupem času staly děti silně traumatizované,“ uvedli soudci ÚS.

Ústavní soud zrušil paragraf, který určuje omamné rostliny a jejich trestné množství

Domácí

„Prostředí, podmínky a atmosféra, v nichž v současnosti vyrůstají, jim neposkytují podmínky pro harmonický a zdravý rozvoj,“ zrekapitulovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám