Hlavní obsah

Úspěch hned při prvním nasazení. Pes Bruno vypátral v České Lípě hledaného muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Nové koště dobře mete. Tohle rčení by se dobře hodilo na Bruna, dvouapůlletého služebního psa českolipských policistů. Na podzim úspěšně složil zkoušky potřebné pro plné zařazení do služby a 18. prosince už byl se svým psovodem nasazen do první akce. Pátrání po hledaném muži málem skončilo neúspěšně, nebýt Brunova nasazení a čenichu.

Foto: Policie ČR

Českolipský psovod Michal Byrtus a služební pes Bruno v akci

Článek

Psovod Michal Byrtus ze služby základních kynologických činností a pes Bruno byli povoláni k pátrací akci, která navazovala na operativní šetření s cílem najít hledaného muže, na něhož byl vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody.

„Muž měl ale ještě před příjezdem policistů skočit z okna v přízemí panelového domu na českolipském sídlišti Sever. Proto byl povolán psovod se služebním psem. Hledaný se totiž mohl ještě nacházet v přilehlém prostoru nedaleko domu,“ popsala mluvčí policie Klára Jeníčková.

Neprobíhalo to hladce

Pátrání neprobíhalo hladce. Brunovi jeho práci ztěžovaly pachy dalších osob, psů i nárazové zvuky vybuchující zábavné pyrotechniky v okolí. Ani terén nebyl jednoduchý. Travnatý povrch přecházel v křoviny a lesní porost. Nakonec to vypadalo na nezdar v pátrání a psovod už zavelel k návratu ke služebnímu autu.

Zloděje ukrytého na záchodě chebského obchodu vyštěkal služební pes Cooper

Krimi

Jenže na zpáteční cestě Bruno zavětřil. „Silným vrčením začal avizovat přítomnost cizí osoby a psovodem nasvícený křovinatý porost následně odkryl muže odpovídajícího popisu hledaného,“ popsala mluvčí.

Foto: Policie ČR

Služební pes Bruno během výcviku

Psovod pak podle ní muže vyzval k vystoupení z úkrytu a záhy se potvrdilo, že se skutečně jedná o hledaného.

„Ten navíc uvedl, že o příkazu k dodání do výkonu trestu odnětí svobody ví a utíkat před policisty už nebude. Pak byl předán policistům z obvodního oddělení Česká Lípa k dalším úkonům,“ dodala Klára Jeníčková. Pes Bruno tak zaznamenal úspěch hned ve své první akci.

Policisté se psem chytili v Pardubicích sprejery přímo při činu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám