Hlavní obsah

ÚS: Soud chyboval, když roky zadržoval padělky

– Praha
Právo, Petr Kozelka

Plzeňský krajský soud chyboval, když téměř deset let zadržoval padělané obrazy světových mistrů, konstatoval ve středu Ústavní soud (ÚS). Majitel obrazů, který v případu padělatelů figuroval jako poškozený, se roky marně snažil získat malby zpět. Obrazy dostal až poté, co podal ústavní stížnost.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu

Článek

Obrazy byly opatřeny jmény Vasilije Kandinského, Marka Chagalla nebo Amadea Modiglianiho. Šlo však o padělky, které šestice obžalovaných prodávala za mnohdy nízké ceny, přičemž tvrdila, že sbírku získala v roce 1993 z pozůstalosti šlechtického rodu Slivarich von Heldenburg. Trestní soud ale jejich historce neuvěřil a padělatelům rozdal peněžité tresty.

Soud rozdal peněžité tresty padělatelům obrazů, napálil se i Ransdorf

Krimi

Kupec některých z padělků se zabavená díla snažil získat zpět, plzeňský soud ale v roce 2018 v extra stručném rozhodnutí konstatoval, že obrazy nevydá, neboť jsou i nadále důležité pro trestné řízení. Muž se proto obrátil na ÚS.

„Ač lze jistou část délky zajištění obrazů ospravedlnit vyšší složitostí věci, značnou část jejich téměř desetiletého zajištění lze vysvětlit pouze liknavostí krajského soudu. Ústavnost zajištění věci má i jisté časové limity a nemůže trvat libovolně dlouho. S narůstajícím časem se dočasnost zajištění věci pro důkazní účely relativizuje a je třeba ji posuzovat mnohem přísněji,“ rozhodl senát se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám