Hlavní obsah

Soud rozdal peněžité tresty padělatelům obrazů, napálil se i Ransdorf

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Peněžité tresty až do výše půl milionu korun rozdal v úterý Krajský soud v Plzni v největším případu obchodování s falešnými obrazy. Šestičlenná skupina prodala desítky padělaných děl věhlasných malířů, za které byli kupci ochotni zaplatit miliónové částky v domnění, že jde o originály.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Kreuzer (vpravo) a Lenka Sýkorová v úterý u soudu.

Článek

Podle soudu spáchali obžalovaní zvlášť závažný zločin podvod a padělání a napodobení díla výtvarného umění. Soud jim uložil peněžité tresty od 200 tisíc korun do půl milionu. „Obžalovaní věděli, že jde o napodobeniny děl světových autorů. Vytvořili legendy o jejich původu a nabízeli je jako pravé, a to ve velkém rozsahu,“ řekl předseda senátu Tomáš Bouček.

Podle obžaloby začali falza uvádět na trh v roce 2005 starožitníci Pavel Kovářík a Jiří Kreuzer. Ti disponovali stovkami napodobenin maleb a kreseb malířů z první poloviny 20. století, jako například Marka Chagalla, Maxe Pechsteina, Emila Noldeho či Vasilije Kandinského. Pod legendou, že sbírku v roce 1993 získali z pozůstalosti po potomcích významného šlechtického rodu Slivarich von Heldenburg, začali přes různé prostředníky shánět kupce.

Ve skutečnosti ale některé obrazy malovala plzeňská výtvarnice Lenka Sýkorová. Aby její kresby působily jako několik set let stará díla, sušil je Kovářík několik desítek hodin ve speciálně upravené udírně. „Namalovala jsem přibližně 30 kreseb a do stovky obrazů. Odměnu jsem dostávala tak tisíc korun za jeden obraz,“ uvedla Sýkorová.

Uvěřil jsem tomu, že obrazy jsou autentické.
Miloslav Ransdorf

S využitím falešných dokumentů o původu obrazů se Kováříkovi s Kreuzerem podařilo hned v roce 2005 prodat přes prostředníky 70 padělků za 10 miliónů korun. Překupníci, kteří byli na dvojici starožitníků napojeni, ignorovali podle žalobkyně všechny zprávy odborníků na umění zpochybňující autenticitu obrazů.

Chytili je při prodeji 

„Vzhledem k absenci potřebných dokumentů o původu obrazů, kunsthistorických posudků či chemických expertiz obvinění vůči kupujícím často předstírali naléhavost a výhodnost koupě. V okamžiku, kdy oslovení potenciální kupci dali najevo, že mají pochybnosti o pravosti nabízených děl a neoblomně žádali doložit jejich autenticitu, přestali s nimi překupníci komunikovat a vyhledali jiné osoby, kterým díla nabídli,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová s tím, že ilegální obchod utnuli detektivové v roce 2010 v okamžiku, kdy překupníci prodali padělek obrazu od Maurice de Vlamincka za 14 miliónů korun policejní volavce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Ransdorf

Mezi poškozenými byl například bývalý komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf, který se nechal zlákat nabídkou koupě sbírky čtyř stovek obrazů za 12 miliónů korun. Do obchodu zapojil ještě několik svých známých a společně zaplatili miliónovou zálohu. Nakonec nezískali žádné obrazy a přišli i o peníze. „Uvěřil jsem tomu, že obrazy jsou autentické,“ řekl v roce 2015 před soudem Ransdorf.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám