Hlavní obsah

Úřednice z přeštické radnice při ověřování listin podváděla

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeštice

Za téměř třicet let, co pracuje na radnici v Přešticích na jižním Plzeňsku, pro ni měli nadřízení jen slova chvály. Jenže teď se úřednice dostala do maléru, za který ji nejspíš čeká vyhazov a možná i vězení. Policie ji trestně stíhá pro podezření, že zneužila svoji pravomoc a vědomě podváděla v agendě, kterou měla na starosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Konkrétně šlo o to, že ověřovala listiny a zápis o tom v ověřovací knize antidatovala,“ upřesnila tajemnice úřadu Eva Česáková s tím, že motiv, který ji k tomu vedl, nezná.

„Když jsme se jí na to ptali, řekla pouze, že ji ti dotyční k tomu přemluvili. Já k tomu další podrobnosti neznám, nevím ani, jaké listiny úřednice ověřovala, ani za jakým to bylo účelem. Netuším, jaký mělo antidatování zápisu následek, zda byl někdo poškozen. To je předmětem trestního řízení, o jehož průběhu informováni nejsme,“ pokračovala Česáková.

Bližší informace k případu nesdělila ani policie. „Vyšetřování jsme ukončili a spis předali státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ omezil se na konstatování mluvčí policie Libor Pilař.

Úřednice na radnici zůstává

Podle nepotvrzených informací zřejmě došlo k jinému protiprávnímu jednání s pomocí právě těchto listin, které byly podezřelou úřednicí ověřeny. „Tím pádem se přišlo na to, že zápis do ověřovací knihy nebyl pořízen v souladu se zákonem, tedy v ten samý den, kdy proběhlo ověření listiny,“ uvedl zdroj.

Stíhaná úřednice na radnici dál pracuje. „Podle zákona až pravomocné odsouzení zakládá právo zaměstnavatele s tím něco činit. Odebrali jsme jí ale část agendy, která se týká ověřování,“ uzavřela Česáková.

Přeštická radnice je průšvihy věhlasná. Policie v minulosti přistihla bývalého starostu Petra Fornouze a později i radního Stanislava Duchka opilé za volantem. Pakovat z úřadu se také musela kurátorka pro mládež Monika Šímová, která dostala u soudu podmíněný trest za opilství a svému zaměstnavateli to zatajila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám