Hlavní obsah

Uprchlíkům skončil pobyt v exotických zemích, policie je převezla do českého vězení

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha
Aktualizováno

Lovci lebek si připsali na svůj účet další zadržené Čechy, kteří se ukrývali před spravedlností v zahraničí. Jeden z mužů skrývající se čtyři roky v Dominikánské republice je podezřelý z podvodů. Druhého podnikatele odsouzeného na sedm let za majetkové trestné činy policisté přivezli z Indonésie.

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz zadrženého 35letého muže (video je bez zvuku)Video: Policie ČR

 
Článek

Pětatřicetiletý podnikatel s iniciálami P. M. z Pardubicka je podle policie podezřelý z rozsáhlých podvodů především prostřednictvím falešných e-shopů. Nabízel v nich kosmetiku a elektroniku, za kterou chtěl zaplatit předem.

„Peníze nic netušící kupující posílali na fiktivní účty založené bílými koňmi, kterým přislíbil určitý podíl ze zaslaných peněz. Z účtů pak měli tito ,prostředníci‘ vybírat hotovost a tu zasílat prostřednictvím služby Western Union do Dominikánské republiky. Tam pro podezřelého vybíraly peníze další osoby, většinou dominikánské národnosti,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Vlasta Suchánková.

Lidé přišli o stovky tisíc korun. Muž byl obviněn z podvodů a čas nyní tráví ve vazební věznici. Podle policie může být poškozených mnohem více, ti se však kriminalistům nepřihlásili.

Objednané zboží neplatil 

Do ČR se s pomocí policie vrátil v lednu také 48letý L. B., který se skrýval v Indonésii. Trestnou činnost páchal od dubna do června roku 2002, policisté vyčíslili škodu na několik miliónů korun. Pražský soud ho již potrestal sedmi roky vězení za majetkovou trestnou činnost.

„Trestného činu se dopustil jako předseda představenstva obchodní společnosti, kdy jejím jménem objednal od různých dodavatelů zboží, které společnost následně prodala třetím subjektům, ovšem s tím, že původním dodavatelům smluvenou cenu nezaplatili a naopak inkasovali peníze od ,třetích‘ subjektů, kterým zboží prodali,“ vysvětlila Suchánková.

Foto: Policie ČR

Luboš Kordač

Hledaný podniká v Dominikánské republice 

Vrásky přidělává detektivům Luboš Kordač, který je podle zjištění policistů v Dominikánské republice, kde podniká v potápění a hledání archeologických předmětů. Byl odsouzen na pět let za daňové úniky. České úřady spolupracují s místní policií, aby byl co nejdříve zadržen a převezen do ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám