Hlavní obsah

Uprchlému českému vojákovi snížil soud trest za boje na Ukrajině z 21 let na 4 roky

Bývalý voják z Chomutova Martin Sukup (50) byl jako uprchlý v úterý odsouzen k vězení za účast na nestátní ozbrojené skupině. Původně 21letý trest za terorismus mu pražský vrchní soud snížil na čtyři roky, protože v mezidobí došlo ke změně zákona. Sukup před osmi lety odjel na Ukrajinu bojovat na straně proruských separatistů. Verdikt je pravomocný.

Foto: Policie ČR

Odsouzený voják Martin Sukup

Článek

Skutkový děj, jak jej zjistil v lednu pražský městský soud, tedy že Sukup odcestoval a zapojil se do bojů na Ukrajině na straně proruských separatistů, odvolací soud akceptoval. Změnil ale právní kvalifikaci činu.

„Ta změna je změnou legislativní, neboť v červnu 2022 došlo ke změně zákona tím, že do něj byl přidán trestný čin účast na nestátní ozbrojené skupině zaměřené na působení v ozbrojeném konfliktu. Tedy paragraf, který přesně spadá na to, čeho se obžalovaný Martin Sukup dopustil,“ uvedl předseda odvolacího senátu Vladimír Ctibořík s tím, že za takový čin je možné uložit maximální trest v pětileté výši.

Po ruské invazi na Krym a vyvolání konfliktu v Doněcké a Luhanské oblasti v roce 2014 se Sukup rozhodl odcestovat na východ Ukrajiny a zapojit se do bojů na straně proruských separatistů v armádě samozvané Doněcké lidové republiky.

Na Ukrajině zemřel Slovák, který bojoval na straně Rusů

Válka na Ukrajině

Nechal se vystrojit a vyzbrojit a minimálně další čtyři roky působil jako tankista, velitel tankové roty, později i praporu nebo velitel dělostřelecké baterie. Mimo jiné se zapojil do bojů o města Kramatorsk a Gorlivka, při kterých zemřelo na tisíc ukrajinských vojáků.

Podle ukrajinské generální prokuratury nejsou aktuální informace, zda je naživu, kde se nachází a zda se dopouští protiprávní činnosti, resp. zda se zapojil do bojů i po letošní ruské invazi na Ukrajinu.

Sukup využíval svých velitelských schopností, které nabyl v české armádě, dokud z ní nebyl v roce 1997 propuštěn pro své vedlejší podnikatelské aktivity. Od roku 2019 po Sukupovi pátrá česká policie.

Čeští vojáci na ukrajinské frontě: Když máte dost peněz, Rusové vám klidně prodají tank

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám