Hlavní obsah

Na Ukrajině zemřel Slovák, který bojoval na straně Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský občan Štefan P., který od roku 2014 bojoval na straně proruských separatistů, zahynul v bojích na Ukrajině. O jeho úmrtí informují proruské profily na sociálních sítích. Slovenské ministerstvo uvedlo, že připravuje vyjádření.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský voják pohřbívá pozůstatky padlého Rusa

Článek

Jeho úmrtí potvrdila například známá postava slovenské dezinformační scény Tibor Eliot Rostas: „Zemřel přítel Štefan P. Velmi smutné. Čest jeho památce,“ uvedl Rostas na sociální síti a zmínil celé jméno oběti.

Muž v minulosti sloužil také ve francouzské cizinecké legii. Na Slovensku spálil vlajku Evropské unie, nezaplatil za to udělenou pokutu a policie na něj vydala zatykač pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí.

Koncem července 2014 odešel na východ Ukrajinu. Bojoval v jednom ze separatistických oddílů v Luhanské oblasti. Považovali ho za zkušeného vojáka.

Jak zemřel, není jasné.

Ministerstvo to nechce komentovat

Ministerstvo zahraničí poskytlo k úmrtí svého občanu nejasné vyjádření. S mužem prý není v žádném právním vztahu, proto to nebude komentovat. „Nemáme právní základ pro potvrzení nebo vyvrácení této informace, a to z důvodu ochrany osobních údajů dotčené osoby, s níž nejsme v žádném právním vztahu,“ uvedl mluvčí resortu diplomacie Matúš Dávid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám