Hlavní obsah

Uprchlé opice v Děčíně jsou stále na útěku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Makakové chocholatí, kteří utekli z děčínské zoo, jsou stále mimo areál. Zoologická zahrada je ale od středy opět otevřena. Opice utekly kvůli zdrogovanému muži, který poškodil elektrický ohradník. Zadrželi ho strážníci.

Foto: Foto Zoo Děčín

Skupina makaků v děčínské zoo.

Článek

„Makakové jsou stále mimo zoo, dbejte opatrnosti, stále platí že uvítáme informace o jejich výskytu na tel. č. 603 249 680,“ uvedla ve středu Zoo Děčín.

Opice utekly již v pondělí večer. „Utekla celkem devítičlenná tlupa, dvě zvířata se nám podařilo odchytit. Jde o samici s mládětem, která zůstala v areálu zoo. Ještě jednu samici máme také v areálu, zbytek se pohybuje někde po Pastýřské stěně,“ řekla Právu mluvčí zoo Alena Houšková.

Foto: MP Děčín

Zadržený muž, který vnikl do zoo

Zoo v úterý zahájila pátrací akci, měla i vytipované místo, kde by se zvířata mohla pohybovat. To nechtěla prozrazovat, množství případných lidí by mohlo odchytovou akci zkomplikovat. Podle Houškové byla zvířata po útěku zřejmě vystresovaná z nového prostředí. „Zvýšený pohyb lidí, kteří by se na ně chodili koukat jako na senzaci, by asi nepomohl,“ uvedla mluvčí.

Vandal poničil plot v děčínské zoo, utekli makakové

Krimi

Ve stresu mohou zaútočit

Zoo vyzvala i pejskaře, kteří na Pastýřskou stěnu často chodí, aby tam pohyb omezili. Lidé, kteří makaky spatří, by se v žádném případě neměli pokoušet je chytat.

„Opice mají zuby, ve stresových situacích mohou zaútočit. Spíše ale budou před lidmi utíkat,“ doplnila Houšková. Zoologové nechtěli zvířata více stresovat, proto nepořádali hromadné naháňky. V pravidelných časech dostávají žrádlo, předpoklad proto byl, že se budou chtít vrátit. Připraven byl proto v úterý i veterinář s uspávací injekcí. Podle chovatelů ale nějaký čas mohou ve volné přírodě přežít, mohli by se živit například zelení.

Městští strážníci zadrželi podezřelého z úmyslného poškození ohradníku výběhu opic večer u nedalekého objektu restaurace na Pastýřské stěně. Policisté ho pak umístili do cely, měl pozitivní test na drogy.

„Děčínští policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci a prověřují veškeré další okolnosti případu, včetně výše škody a zjištění motivu, který vedl muže k vypuštění opic z výběhu,“ uvedla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Potenciálně nebezpečný samec makaka chocholatého utekl z děčínské zoo i před dvěma lety. Na nepovoleném výletě v lesích v okolí zoo byl jen několik hodin, brzy se ho podařilo chytit.

Polonahá žena se v brněnské zoo ukrývala u lemurů před slimáky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám