Hlavní obsah

Uplynulý víkend byl na silnicích nejtragičtějším od roku 2013

Poslední červencový víkend na českých silnicích byl nejtragičtějším od roku 2013. Podle předběžných policejních statistik na nich od pátku do neděle zemřelo 13 lidí, to je o dva méně než o nejtragičtějším víkendu před třemi lety. Dosud nejhorší víkendová bilance v uplynulých pěti letech je ale z roku 2011, kdy od 26. do 28. srpna při nehodách zemřelo 17 lidí. Vyplynulo to z informací, které v pondělí poskytla policie a Besip.

Foto: Novinky

Dopravní nehoda v Povltavské. Ilustrační foto

Článek

Loni a předloni při nejtragičtějších víkendech zemřelo po 12 lidech. V roce 2012 policisté zaznamenali při nejtragičtějším víkendu 16 obětí dopravních nehod. Letos dosud nejvíce lidí zahynulo při nehodách o prvním prázdninovém víkendu včetně pátku, a to deset. Po devíti obětech si vyžádaly havárie z víkendů od 29. dubna do 1. května a od 17. do 19. června.

Nejtragičtějším dnem letošního roku se stala s nejméně sedmi mrtvými uplynulá neděle. Celkově v červenci ale zahynulo při haváriích nejméně lidí za posledních pět let, policisté zatím registrují 63 mrtvých. Počet obětí tak dosáhl dosavadního mnohaletého minima z roku 2011, kdy jich bylo nejméně od roku 1970.

Typické jsou čelní srážky

Většina z nejtragičtějších víkendů uplynulých pěti let podle údajů policie spadá právě do prázdninových měsíců a podle vedoucího oddělení Besip na ministerstvu dopravy Martina Faráře jsou typickými prázdninovými nehodami čelní srážky – mají fatální následky, protože se stávají ve vysokých rychlostech. "Často těmto střetům nepředchází žádné brzdění nebo snížení rychlosti, proto jsou následky tak tragické," uvedl Farář.

Se stejnými následky skončila i nedělní čelní srážka dvou aut u Horní Moštěnice na Přerovsku. Zahynuli při ní tři lidé a další tři lidé byli zraněni. [celá zpráva]

Další dvě oběti měla v tento den srážka dvou osobních aut u Velkého Boru na Klatovsku.

Farář současně připomněl, že kritický byl v posledních letech i počátek druhého prázdninového měsíce. "Vysoké teploty, prudké střídání počasí, bouřky, změny tlaku, to vše se podepisuje na únavě a stavu řidičů. Nejsme-li v psychické pohodě, děláme častěji chyby, a i sebemenší chyba za volantem mívá tragické následky," doplnil Farář.

Reklama

Výběr článků

Načítám