Hlavní obsah

ÚOOZ nedořešil miliardovou kauzu Čepro, obviněnému teď musí stát zaplatit

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nedotáhli ani po dvouletém vyšetřování kauzu čtyřmiliardového pokusu o podvod na státní ropné společnosti Čepro k soudu. Teď navíc musí stát dokonce zaplatit jednomu z původně obviněných náhradu škody za nezákonný postup ÚOOZ.

Článek

Jde o někdejšího šéfa Čepra a také bývalého ředitele Národního bezpečnostního úřadu Tomáše Kadlece (46). Obvodní soud v Praze 2 už koncem letošního června konstatoval, že policie ve zmíněné kauze známé jako Loretta postupovala nezákonně, když v prosinci 2006 naplánovala výslechy osmi svědků v Táboře namísto v Praze, kde do té doby celé trestní řízení probíhalo.

Kadlecův advokát mluví o šikaně 

„Šlo o šikanózní přístup bývalých pracovníků ÚOOZ spočívající v organizaci výslechů svědků v okrajových částech republiky tak, aby jak svědci, tak obhájci museli dojíždět stovky kilometrů daleko,“ sdělil Právu Kadlecův advokát Radek Ondruš.

Právě jeho cestovní náklady ve výši necelých tří tisíc korun musí nyní podle verdiktu soudu vrátit Kadlecovi stát, respektive ministerstvo spravedlnosti. Protože se ministerstvo neodvolalo, rozsudek nabyl právní moci právě v těchto dnech.

„Peníze už jsme dostali. Jde celkem asi o dvanáct tisíc korun, protože ministerstvo muselo ještě uhradit úroky z prodlení a hlavně náklady na soudní řízení, které činí přes osm tisíc korun, tedy více než samotná vysouzená částka,“ řekl Právu Ondruš.

Vyhraný soudní spor byl podle něj jen začátek. „Jen na nákladech obhajoby vznikla klientovi za jeho nezákonné trestní stíhání škoda přesahující sto tisíc korun,“ upřesnil Ondruš s tím, že chystá s klientem další žaloby.

Šlachta: byl to divný postup

Policisté podle něj přitom jednali za plného souhlasu tehdejšího vedení ÚOOZ v čele s Janem Kubicem i dozorového státního zástupce, který stížnosti na daný postup kriminalistů odmítal.

„My samozřejmě prostory tady v Praze máme, ale v té době se mohlo stát, že byly obsazeny. Fakt nevím, co je k tomu vedlo, ale tehdy jsem v ÚOOZ nebyl. Za mého působení by se toto určitě nestalo, trval bych na tom, aby se to nedělo,“ konstatoval šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Zmíněný postup tehdejšího vyšetřovatele kauzy mu připadá „divný“, zvlášť za situace, kdy v Táboře ÚOOZ vůbec nemá pobočku.

Kauza Loretta se dostala na veřejnost dříve, než byli podezřelí vůbec obviněni. Jako příklad domnělého propojení organizovaného zločinu do státní správy ji totiž zmiňovala známá Kubiceho zpráva.

Krátce po jejím úniku do médií v květnu 2006 policie skupinu čtyř mužů v čele s Kadlecem a především uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem obvinila. Po dvouletém šetření, kdy došlo k výměně vyšetřovatele i státního zástupce, nakonec nový žalobce loni v září stíhání všech mužů zastavil s tím, že se chystaný zločin neprokázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám