Hlavní obsah

Úmyslně srazil v Brně autem muže a ujel. Stydím se, řekl u soudu

Právo, Miroslav Homola
Brno

O život mu šlo při vražedném útoku v Afghánistánu, ale mnohem nečekanější střet přišel pro 30letého vojáka Richarda v Brně, kde do něj zcela nečekaně najel agresivní řidič. Skončilo to pro něj vážným zraněním. Případ, ve kterém čelí obžalobě z vraždy 36letý Lukáš Flodr, začal ve čtvrtek projednávat brněnský krajský soud.

Obžalovaný řidič u souduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Incident se odehrál loni o půlnoci z 30. dubna na 1. května v Chrlicích, okrajové části Brna. Třicetiletý voják Richard, který se krátce před tím vrátil z mise, kde ho mimo jiné přes vestu střelili do zad, šel v doprovodu přítelkyně z pálení čarodějnic, kde působil jako spolupořadatel i coby dobrovolný hasič.

Když přecházeli křižovatku ulic Zámecká a Šromova, objevil se náhle šedý Ford Mondeo a při riskantní jízdě minul Richarda na přechodu tak těsně, že mu zavadil zrcátkem o ruku.

Tím to ovšem neskončilo. Muž za volantem křižovatku přejel, otočil se, podle svědků zastavil, pár metrů ještě couvnul dozadu a poté zcela schválně do nic netušícího chodce čelně vrazil.

BMW srazilo na přechodu v Jihlavě seniora

Krimi

„Zachytil jsem ho venkovním zrcátkem, pak jsem viděl, jak rozhazuje rukama. Tak jsem se otočil a najel jsem do něj. Viděl jsem jen, jak má před sebou při nárazu ruce. Pak už jsem ale poškozeného neviděl,“ vypověděl obžalovaný, který se k činu přiznal a litoval ho. „Sám za sebe se stydím a je mi to moc líto,“ uvedl Flodr, který je stíhán vazebně.

Po útoku ujel

Pachatel se po činu vůbec neobtěžoval zastavit a zjistit, co způsobil. Naopak z místa činu ujel. Auto pak chtěl prodat. Policie ho díky svědkům i kamerovým záznamům z místa vypátrala po zhruba dvou měsících.

Automechanik, který je podle znalců zcela zodpovědný za své činy, byť je občasným uživatelem drog, byl v dané době zřejmě rozčilený nejen kvůli střetu s chodcem. Krátce před incidentem totiž jel k bytu své přítelkyně, kterou podezříval z nevěry. Ta ho však vyhodila a poté, co rozbil na domě okno, zavolala policii.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lukáš Flodr se k činu přiznal a svého konání lituje

U soudu se útočník a nevinná oběť potkali poprvé. „Vůbec si na toho pána nepamatuji. Neznáme se, a to co se stalo, mi popsala až moje přítelkyně, která se mnou tehdy šla. Doktoři mi říkají, že za mnou stál ten nahoře a že snad bude všechno v pořádku,“ vypovídal před soudem štíhlý tmavovlasý muž se zřetelnou jizvou přes celou lebku.

Právě mozek utrpěl při kolizi nejvíce, zraněný musel být 15 dnů v umělém spánku. Po propuštění z nemocnice v polovině června měl výpadky paměti a učil se znovu mluvit i psát. K logopedovi i na odborná vyšetření dochází dodnes a je neustále v péči blízkých. K soudu muže doprovodily matka a babička.

„Už se mi zase daří psát i používat pravou ruku, kterou jsem měl předtím ochrnutou,“ řekl s nadějí v hlase voják, který je vděčný za péči kamarádů hasičů i kolegů vojáků, mezi které by se rád vrátil.

Bolestné, které vypočítali znalci, činí 782 786 korun. Z čeho je případně viník zaplatí, není jasné. Několikrát trestaný muž sám dluží na zdravotním pojištění asi 200 tisíc. Za čin mu hrozí až 18 let vězení. Soudní jednání bude pokračovat 6. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám