Hlavní obsah

Údajný organizátor CzechTeku podniká v realitách

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Muž, který sedí od minulého týdne ve vazbě kvůli podezření, že se podílel na organizaci neohlášené technoparty Czechtek u Boněnova na Tachovsku, podniká v realitách. Právu se podařilo zjistit, že jde pětatřicetiletého Romana Vainera, který je jednatelem firmy Noxus s.r.o.

Foto: Dominik Bachůrek

Martin Huba přebírá Cenu Martina Porubjaka.

Článek

 Ta se podle výpisu z obchodního rejstříku zabývá obchodem s realitami a správou nemovitostí. Firma, která má dva společníky, sídlí v Dobříši na Příbramsku. Kontaktovat ji je ale prakticky nemožné, stejně jako její společníky, který mi jsou firma C.E.C a.s. a jedna fyzická osoba. Firma Noxus s.r.o. nemá podle Telecomu do své kanceláře na Komenského náměstí zavedený ani telefon.

"Mají tady na chodbě jen schránku se štítkem," řekl pracovník jiné firmy, která sídlí ve stejném domě. Nepodařilo se vystopovat ani zástupce společnosti C.E.C a.s. Na oficiální adrese v Jankovcově ulici 1255 v Praze Holešovicích o ní nikdo nic neví.

Podezřelí z tunelování

Někteří lidé z vedení C.E.C a.s. navíc podle policie čelí podezření z tunelování jediného českého výrobce světelných zdrojů Teslamp, který skončil v konkurzu. Bývalá jednatelka firmy Noxus Andrea Čiháková uvedla, že firma se živí správou nemovitostí.

"Alespoň to tak bylo v době, kdy já jsme tam pracovala. O žádných dalších aktivitách nevím. Podala jsem sama rezignaci před více než dvěma lety a nemám už s tou firmou nic společného. Pana Vainera samozřejmě znám, spolupracovali jsme spolu. O jeho angažování se v technoparty nic nevím a ani mě to nezajímá. Je to jeho věc. Já s tím nemám a ani nechci mít nic společného," řekla Čiháková.

Podle starosty Dobříše Stanislava Holobrady je firma Noxus jednou z dceřinných společností místního podnikatele, který od 90 let podniká v realitách a v současné době je údajně stíhaný policií. "Jako město nemáme s firmou Noxus takřka nic společného. Město prodalo pozemky jiné firmě, která šla do konkurzu a ta ještě předtím chtěla tyto pozemky postoupit jako pohledávku firmě Noxus. Katastrální úřad ale nemohl provést změnu vlastníka, protože se nemohl dopátrat nikoho ze zástupců firmy Noxus," uvedl starosta.

Ve vazbě zůstane

Vainer se nezdržuje ani na adrese trvalého bydliště v Kamenické ulici v Praze. "Vystěhovali ho z bytu asi před dvěma roky, protože neplatil nájem. Byl takovej do světa. V bytě se moc nezdržoval. Vím, že ho tu několikrát naháněli policajti. Měli problém ho vůbec sehnat, aby ho mohli vystěhovat. Když byl doma, tak nikomu neotvíral.

Spíš tady byl na zapřenou. jako by se schovával. Pamatuji si, že jezdil takovým červeným fárem bez střechy. Je to takový ten typ, že se za ním holky otáčejí," řekla jedna ze sousedek.

Zda v případě organizace technoparty šlo o vlastní aktivitu Vainera a nebo za ním stojí další lidi, pro které pracoval, nebyl nikdo kompetentní schopen říci. Jak dlouho bude Vainer ve vazbě, kdy policie skončí jeho vyšetřování, není zatím jasné. "Jsme teprve na začátku a v tuto chvíli nemohu odhadnout rozsah šetření. Vyšetřování může být uzavřeno do dvou měsíců a taky se může táhnout delší dobu. To záleží na tom, jaké další skutečnosti se objeví," uvedl náměstek tachovského policejního ředitele Rudolf Císař.

Reklama

Související články

CzechTek ukončila policie

Nepovolenou technoparty CzechTek u Boněnova na Tachovsku ukončila v úterý po poledni policie. Účastníky vytlačila ze soukromého pozemku a zajistila části...

Policie organizátory CzechTeku nemá

Po úterním zásahu, který ukončil nelegální technoparty CzechTek, policie monitoruje situaci na Tachovsku a pátrá po organizátorech undergroundové akce, jejíhož...

Výběr článků

Načítám