Hlavní obsah

CzechTek: Zabavování aparatur je diskutabilní

Právo, dph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní zabavování mixážních pultů a hudební aparatury účastníkům technoparty CzechTek je podle názoru právníka diskutabilní. Policie podle zákona může zabrat určitou věc, pokud byla určena nebo sloužila ke spáchání trestného činu. Vlastníci aparatur ale dle výkladu zákona žádný trestný čin nespáchali.

Foto: Lukáš Koblása (archiv)

Studenti hry na varhany hudební katedry Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové přivezli ze slovenského Ružomberku několik ocenění.

Článek

"Rozumím tomu, že policie v rámci udržení veřejného pořádku chtěla odebráním věci zabránit v pokračování nelegální technoparty," řekl Právu advokát Josef Lžičař. Podle něj není ale jasné, o jaký trestný čin nebo přestupek se policie opírá.

"Vnikli na cizí pozemek, byť neoplocený, a porušili právo majitele. Není to však stejné jako neoprávněné užívání cizích prostor, protože to se vztahuje na nemovitosti," poznamenal advokát. Zabavování aparatur by pak podle něj mohla policie případně kombinovat s trestnými činy výtržnictví a porušování nočního klidu.

"V následném řízení by neměl být problém s vydáním věcí, pokud majitel prokáže její vlastnictví," uvedl Lžičař. Ani to zatím není definitivní. Pokud majitel pozemku, na kterém se CzechTek konal, důvěryhodně doloží výši škody na pozemcích, které obhospodařuje, může soud nechat zabavené věci propadnout a částečně z výtěžku aukce sanovat škody.

Hudební aparatury ale nestojí pár korun. Francouzští "technaři" si je například cení  na statisíce eur. "Zásah do osobního vlastnictví to určitě je. Ale pochybuji, že by došlo k propadnutí věci," podotkl právník.

Anketa

Souhlasíte s tím, že policie zabavovala na CzechTeku aparatury?
Ano
39,6 %
Ne
60,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1188 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám