Hlavní obsah

Policie organizátory CzechTeku nemá

BONĚNOV

Po úterním zásahu, který ukončil nelegální technoparty CzechTek, policie monitoruje situaci na Tachovsku a pátrá po organizátorech undergroundové akce, jejíhož jedenáctého ročníku se na v Boněnově účastnilo na 15 000 lidí. Popírá, že by zadržela některé z organizátorů.

Foto: Jiří Cysař

Jedna část galerie

Článek

"Nikdo nebyl zatčen," řekla Novinkám mluvčí západočeského policie Jolana Číhová, "pouze dvě osoby byly zajištěny na účelem ověření totožnosti a okamžitě propuštěny". Popírá tak tvrzení MFDnes, že byli zatčeni tři organizátoři.

Informaci dnes popřel i státní zástupce Zbyněk Eger s tím, že deník jeho slova nesprávně interpretoval. "Nikdy jsem neuvedl, že by byli nějací lidé zatčeni. Řekl jsem pouze, že dvě až tři osoby byly předvedeny, což je právní rozdíl. Tehdy jsem ale od policie neznal jejich přesný počet," vysvětlil pro Novinky Eger. Podle něj policie dosud žádného z organizátorů CzechTeku nedopadla. Až se tak stane, hrozí jim obvinění z trestného činu poškozování cizí věci. Číhová dodala, že policie nepodezírá žádného konkrétního člověka.

Zadržení drogoví dealeři

Detektivové z Národní protidrogové centrály v pondělí v Praze zadrželi Slováka a současně v Plzni Čecha. Ten na CzechTeku prodal hašiš, který Slovák propašoval ve svém zažívacím traktu ze Španělska. Novinky o tom informovala mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Oba skončili v policejních celách s obviněním z drogových deliktů. "Národní protidrogová centrála zároveň konstatuje, že většina omamných a psychotropních látek byla na akci donesena v malém množství samotnými účastníky pro jejich vlastní potřebu," podotkla Kosinová.

Účastníci se rozjíždějí

Podle Číhové účastníci opouštění Tachovsko: "Monitorujeme situaci. Auta se rozjíždějí směrem k hranicím, ku Praze a na Plzeň. Nemáme žádné indicie, že by se účastníci chystali někam přesunout a znovu se sejít."

Při zásahu bylo zajištěno 17 mixážních pultů a pět energocentrál. K aparaturám se většinou nikdo nehlásil, proto policie nechala na místě kontakt, aby se majitelé mohli později přihlásit. Nikdo přitom nebyl zraněn. [celý článek]

Utajená organizace

Organizátoři zůstali po všech deset předchozích ročníků v anonymitě, i když za ně na veřejnosti vždy někdo vystupoval. "Na CzechTek jezdím pravidelně už čtvrtý rok. Co vím, tak po republice každý rok jezdí nezávisle na sobě několik skupin lidí a tipují případná místa. Pak to někdo rozhoduje a my se místo konání dozvíme přes internet nebo mobilem," řekl Právu třiadvacetiletý Martin ze Světlé nad Sázavou.

Ani francouzský technař Julien nevěděl, kdo za celou akcí stojí. "Každý rok máme sraz na strahovských kolejích a čekáme na kontakt přes mobil. Teď jsme dostali hlášku, že máme jet na Plzeň a pak na Tachov. Informace si pak předáváme dál," potvrdil utajení organizátorů mladý Francouz.

Reakce pořadatelů CzechTeku

Na svých stránkách pořadatelé CzechTeku otiskli prohlášení k akci a k postupu policie. Tvrdí, že se pokoušeli o legální nájem pozemku, ale na rozdíl od předchozích dvou ročníků se jim to nepodařilo. " Každý rok se pokoušíme uspořádat tuto akci legálně a co nejdále od civilizace, obojí je ale v České republice bohužel krajně obtížné. Legální místo bylo v jednání, to ale přerušila státní správa. Jsme rádi, že se nám podařilo naplnit alespoň druhou z techto podmínek - prostor, kde se akce odehrávala, se letos nacházel několik kilometrů od nejbližšího osídlení a z převážné části byl obklopen lesem, který hluk účinně pohlcuje."

Uvádějí také, že se nájemcem pozemku, soukromým zemědělcem Liborem Lúdikem pokoušeli domluvit: "Nájemci pozemku byla nabídnuta částka za náhradu škod, a to i přesto, že o úklid se chceme jako každoročně postarat sami. Jen co to bude možné (tj. po uklidnění situace a odjezdu policie), na místo se hodláme vrátit a dobrovolně úklid realizovat."

Tvrdí však, že škoda, kterou způsobili, je mnohem menší, než uvádí Lúdik. Podle něj přesáhla milión korun, neboť přišel o dotace z Evropské unie za pokosení louky, přičemž se obává, že pozemek ztratí  statut ekologického. "Louka byla před začátkem akce již pokosená, tudíž pro něj žádné přímé škody nevznikly."

Reklama

Související témata:

Související články

CzechTek se údajně uskuteční na Domažlicku

Pojedenácté se koná letos kultovní techno party CzechTek. Pořadatelé místo jejího konání tají. Anonymní zdroj ovšem Novinkám ve středu večer zaslal e-mailem...

Anonym nahlásil na CzechTek v Boněnově bombu

Kolem třetí hodiny odpoledne ohlásil v pátek na linku 158 neznámý muž bombu v areálu připravované technoparty CzechTek v lesích u Boněnova na Tachovsku. Zhruba...

Výběr článků

Načítám