Hlavní obsah

Údajný člen Toflova gangu obral ženu o čtvrt miliónu, dostal podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Klientce měl slibovat ovlivnění jejího případu u vyšetřovatelky za několikasettisícový úplatek, i když dopředu věděl, že tak neučiní. Tak odůvodnil podmíněný trest pro někdejšího policejního vyšetřovatele, advokátního koncipienta a údajného člena tzv. Toflova gangu Miloše Almásyho brněnský Městský soud.

Foto: Aleš Honus, Právo

Miloš Almasy

Článek

Trest vynesl soudce Petr Schlagman v pondělí i nad Romanem Veleckým, dalším někdejším detektivem brněnské hospodářské kriminálky a Almásyho kumpánem, který také od soudu odešel s podmínkou.

Oba podle verdiktu slíbili podnikatelce Věře Koudelkové, že u policie ovlivní vyšetřování úvěrového podvodu v její prospěch. Podle obžaloby za to dostali 270 tisíc korun.

Podnikatelka u soudu jako svědkyně řekla, že za vyřešení případu chtěli muži půl miliónu. Z toho 200 tisíc korun prý mělo jít policejní vyšetřovatelce Katarině Krajčové. Krajčová odmítla, že by kdykoli převzala jakýkoli úplatek i že by vyšetřování vedla ve prospěch podnikatelky s tím, že věc ani ovlivnit nemohla a pouze postupovala podle pokynů státní zástupkyně.

Požádal jsem o zálohu na právní úkony a náklady na obhajobu.
Miloš Almásy

„Věrohodnost svědkyně nebyla nijak vyvrácena, své schůzky si navíc nahrávala,“ upozornil státní zástupce Jan Petrásek. „Věrohodnost skutečně ani vyvrácena být nemohla, protože žádná nebyla. Kdyby totiž státní zastupitelství svědkyni věřilo, muselo by ji také stíhat za pokus podplácení,“ kontroval obhájce Veleckého.

Podle samotného Almásyho se jednalo pouze o vztah klienta a jeho advokáta. Přiznal sice, že si od Koudelkové vzal bokem účetnictví advokátní kanceláře 100 tisíc korun, úplatky pro policejní vyšetřovatelku ale razantně odmítl.

„Požádal jsem o zálohu na právní úkony a náklady na obhajobu ve výši 220 tisíc korun. Její problémy se mi dařilo řešit a v tu chvíli se mnou byla maximálně spokojená. Jenže pak byla potřetí ve stejné věci obviněna, a to se její chování rapidně změnilo, začala vykládat, že jsem pro ní nic neudělal a podobně. Hučela do mě, abych vyšetřovatelku nějak uplatil nebo zdiskreditoval, ale já jí řekl, že to dělat nebudu a jestli se jí to nelíbí, tak že může jít. Pořád spekulovala, že je to jistě uplacené z protistrany,“ prohlásil před soudem Almásy.

Almásy společně s dalšími expolicisty a právníky sedí ve vazbě, vyšetřovatelé je podezřívají, že jako členové gangu dlouhodobě zastrašovali a vydírali podnikatele a za peníze ovlivňovali kauzy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám