Hlavní obsah

Účetní reagovala na falešný mail od ředitele. Firma z Českolipska přišla o 1,2 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O skoro 1,2 milionu korun přišla v pondělí firma z Českolipska. Účetní poslala peníze na účet podle instrukcí z ředitelova mailu. Ten však byl falešný a peníze zmizely kdoví kde.

Foto: Envanto

Ilustrační foto.

Článek

Zaměstnankyni, která má ve firmě na starosti platební styk, přišel kolem poledne mail od ředitele s dotazem, zda je na devizovém účtu dost peněz pro platbu 45 tisíc eur (asi 1,2 milionu korun). Žena odpověděla, že ano.

„Vzápětí došel od ředitele druhý e-mail s pokynem k provedení této platby a platebními údaji. Peníze žena převedla kolem 13. hodiny,“ konstatovala mluvčí policie Ivana Baláková.

Až potom se žena setkala s ředitelem a zjistila, že on k žádným platbám pokyn nedal. Podle policie se firma stala terčem podvodníků, kteří si podobné firmy tipují z veřejných zdrojů.

Seznámí se s chodem společnosti a pak pošlou podvodný mail. Vyplácení peněz chtějí na zahraniční účty, kde banky nemohou rychle reagovat se zablokováním platby.

„Jedinou efektivní obranou proti takovým podvodům je prevence. Ta spočívá v nastavení bezpečné interní komunikace ve firmě a v kvalitním zabezpečení e-mailů.

Pokud přijde do účtárny e-mail s pokynem ředitele k provedení platby ve prospěch nového zákazníka, ověřte si ji u něj jiným způsobem než e-mailem, tedy osobně nebo telefonicky,“ poradila Baláková.

Podle ní firmám v kraji už tento rok přišlo několik takových mailů a některé firmy také naletěly.

Elitní bankéř Raiffeisenbank dostal šest let. Italskou seniorku obral o 80 milionů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám