Hlavní obsah

Účetní podle obžaloby vysála z brněnské radnice osm milionů

– Brno
Právo, pko

Téměř pět let si měla podle obžaloby přilepšovat z účtu svého zaměstnavatele, radnice brněnské městské části Jundrov, účetní Hana Řídká. Státní zástupce tvrdí, že postupně odsála více než osm milionů korun, které použila pro vlastní potřebu. Nyní stojí před brněnským Krajským soudem, kde pro ni za podvod chce žalobce až čtyři roky vězení.

Obžalovaná účetní z radnice v brněnském JundrověVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Od 30. června 2014 do 26. dubna 2019 jako zaměstnankyně města Brna v celkem 164 případech zajistila převedení finančních prostředků na své bankovní účty,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce David Uher.

Účetní měla předkládat starostce, tajemnici a místostarostce k autorizaci hromadné platby, do nichž nenápadně zakomponovala i pozměněné účty tak, aby jí peníze přistály na účtu.

Z účtů brněnské části Jundrov někdo vysál přes osm milionů korun

Krimi

„Pak zatajovala bankovní výpisy a manipulovala s elektronickými přehledy plateb, ze kterých odstraňovala neoprávněné platby pro sebe. Upravené výpisy vytiskla a zakládala do dokumentace,“ dodal Uher.

Sama Řídká před soudem schovávala svou tvář a před otázkami novinářů rychle prchla. Senát v čele s Dagmar Bordovskou dal po přečtení obžaloby Řídké šanci, aby se ještě dohodla se stáním zástupcem na prohlášení viny a trestu. To by jí totiž mohlo vynést nižší trest.

Policie zřejmě má podezřelého, který měl Brno-Jundrov obrat o 8,5 milionu

Krimi

Protože bývalá účetní na pobídku předsedkyně senátu kývla a ochotný k dohodě byl i státní zástupce, bylo jednání odročeno na konec června. Do té doby má být soudu předložena dohoda, pokud ne, bude jednání pokračovat klasickým způsobem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám