Hlavní obsah

Účet v ohrožení, vezměte si půjčku! Další napálená žena z Brna poslala statisíce

– Brno

Přestože média opakovaně informovala o podvodnících používajících průhlednou historkou o napadeném bankovním účtu, přičemž jediná šance, jak ho zachránit, má být vzít si půjčku a poslat peníze neznámo kam, stále se najdou důvěřivci, kteří na tuto fintu skočí. Naposledy takto přišla žena z Brna o 300 tisíc korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ženě z Brna se ozval údajný bankéř spořitelny, že její účet byl napaden a ozve se jí kolega z bezpečnostního oddělení banky. Za chvíli jí opravdu volal další muž, který dal paní pokyn, aby si zažádala o úvěr 300 tisíc korun a tuto částku po schválení úvěru postupně vybrala v bankomatech a vložila do bitcoinového automatu. Tímto způsobem měly prý být její peníze ochráněny do doby, než se vyřeší problém s napadením jejího účtu,“ popsala ve čtvrtek akci policejní mluvčí Petra Ledabylová.

Případné ohrožení bankovních účtů klientů řeší banky samy pomocí vlastních bezpečnostních mechanismů, nepotřebují k tomu zasílání přístupových údajů nebo údajů z platebních karet.
Petra Ledabylová, policejní mluvčí

Teprve když údajný bankéř přestal komunikovat, žena se obrátila na policii. Tou dobou byly ale její peníze dávno ve virtuální peněžence spokojeného podvodníka.

Žena poslechla instrukce podvodníka, přes bankomat mu poslala statisíce

Krimi

Jen před několika týdny přitom podobné historce uvěřila další žena, která neznámému pachateli poslala dokonce 800 tisíc korun.

„Někdy se podvodníci představí i jako policisté a opět pod legendou ohrožení účtu doporučí vybrat z něj peníze a vložit je do bitcoinového vkladového automatu. Policisté důrazně varují, že banky ani policie s provozovateli bitcoinmatů nespolupracují. Případné ohrožení bankovních účtů klientů řeší banky samy pomocí vlastních bezpečnostních mechanismů, nepotřebují k tomu zasílání přístupových údajů nebo údajů z platebních karet. Kdyby vaše peníze byly v ohrožení, banka sama zareaguje a učiní opatření,“ zdůraznila mluvčí.

Uvěřila, že jí někdo z banky napadl účet. Nakonec přišla o statisíce korun

Krimi

„Pokud i vás osloví pod podobnou legendou neznámý člověk, nenechte se zaskočit ani manipulovat údajnou časovou tísní. Doporučujeme okamžitě hovor ukončit a obrátit se na oficiální telefonní čísla vaší banky a vše si v klidu ověřit. Stejně tak pokud se někdo představí jako policista a žádá po vás provedení finančních transakcí, ozvěte se na linku 158,“ doporučila Ledabylová.

Jen za červenec šetří policisté jen na jihu Moravy už 139 takových případů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám