Hlavní obsah

Uvěřila, že jí někdo z banky napadl účet. Nakonec přišla o statisíce korun

– Šternberk

Žena (30) z okolí Šternberka na Olomoucku se nechala napálit podvodníky, když uvěřila, že její účet v bance byl napaden a má to zřejmě na svědomí někdo, kdo v ní pracuje. Nakonec přišla o téměř 340 tisíc korun. Právo o tom ve čtvrtek informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V polovině července podle ní ženu telefonicky kontaktoval muž, který se představil jako pracovník banky. Sdělil jí, že má rozpracovanou žádost o úvěr, a zdali jej bude chtít, či nikoliv.

„Žena mu sdělila, že o úvěr nežádala, načež se jí dostalo odpovědi, že se jí patrně někdo naboural do internetového bankovnictví. Volající jí současně předal informaci, že bude vše řešit u České národní banky, věc oznámí policii. a také, že ji bude v nejbližších dnech kontaktovat bezpečnostní technik.”

Ten jí volal hned druhý den. „Od něj se dozvěděla, že napadení účtu by mohl mít na svědomí některý z pracovníků banky, který se takto mohl chtít obohatit. Ženě zároveň řekl, že je nyní vázána mlčenlivostí. Poté ji odkázal na svého kolegu, který s ní měl problém v dalších dnech dořešit,“ uvedla mluvčí.

Podvodník oklamal ženu z Brněnska báchorkou o nabouraném účtu, poslala mu tři čtvrtě milionu

Krimi

Tento týden ženu telefonicky kontaktoval muž, vystupující jako bankovní úředník, a nabídl jí online anulaci úvěru.

„Žena to odmítla a žádala vyřešení problému osobně ve své bance. Volající jí poradil, aby jela na konkrétní olomouckou pobočku, kde už měla o celé záležitosti vědět pouze její manažerka. Pracovník přepážky prý s tímto problémem nebyl srozuměn, a to z důvodu údajného vnitřního šetření,“ konstatovala Vaňharová.

Přišla o 340 tisíc korun

Ženu podle ní volající také instruoval, aby z důvodu bezpečnosti nechala jejich hovor po celou dobu jednání v bance běžet. Dále jí poradil, aby si zažádala o úvěr, třeba na koupi auta, a peníze si pak rovnou na pobočce vybrala.

Ženu z Přerovska zlákal inzerát na investici do kryptoměny, podvodníkům poslala 200 tisíc

Krimi

Důvěřivá žena dbala jeho pokynů, schválený úvěr připsaný na její běžný účet vybrala a s penězi, podle instrukcí, zamířila k bitcoinmatu a na základě obdržených QR kódů do něj postupně vložila celou vybranou částku ve výši téměř 340 000 korun.

„Tento postup jí měl zaručit vyřešení vzniklé situace a anulování neoprávněného úvěru,“ doplnila mluvčí.

Záhy poté, co žena pochopila, že se stala obětí podvodu, zamířila na policii. Pachateli hrozí v případě jeho odhalení až pět let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám