Hlavní obsah

Ubil dvouleté dítě, protože plakalo. Soud ho poslal na 13 let za mříže

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Případ brutálního násilí vůči dvouletému dítěti uzavřel ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě. Vladimíra Veselého, který loni v březnu v Ostravě-Porubě napadl dvouletého syna své družky tak, že mu rozbil lebku a zabil ho, poslal na 13 let do věznice se zvýšenou ostrahou. Spolu s ním před soudem stála i matka dítěte Michaela Rojíčková, které obžaloba kladla za vinu dlouhodobé týrání. Ta nakonec vyvázla s pětiletou podmínkou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Michaela Rojíčková a Vladimír Veselý na lavici obžalovaných u Krajského soudu v Ostravě

Článek

Podle obžaloby dvojice minimálně dva měsíce vystavovala chlapce psychickým útrapám i fyzickému napadání. „Kombinovanými útoky, vedenými převážně do oblasti hlavy, trupu i dalších částí těla, mu způsobovali různě závažná poranění, pro která chlapce nikdy nenechali ošetřit, a současně vůči němu činili nevhodné, hrubé a urážlivé slovní projevy,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Týrání vyvrcholilo loni v poslední březnový den, kdy Veselý za přítomnosti své partnerky na dítě brutálně zaútočil. A to jen proto, že se mu nelíbilo, že pláče. „V úmyslu způsobit mu těžké poranění ho opakovaně napadl údery vedenými do oblasti hlavy a trupu,“ dodala státní zástupkyně.

Soudce: Musel vědět, že mu ublíží

Hlavním mechanismem smrtelného zranění byl pád z výšky na zem, protože obžalovaný chlapečka při svém řádění uchopil do rukou a mrštil s ním o podlahu, až dítěti praskla lebka.

„Musel si být vědom, že mu může způsobit závažné poranění. Je zřejmé, že dítě bylo v pozici, kdy nemohlo ovládat své tělo, a nebylo možné, aby ten pád dopadl jinak než minimálně závažným poraněním,“ uvedl při odůvodnění rozsudku soudce Roman Raab.

Chlapec zemřel po několika dnech 

Šokující na celém případu je, že po útoku matku ani jejího partnera, který je mimochodem otcem dalších čtyř dětí, ani nenapadlo přivolat lékařskou pomoc.

„Místo toho mu obžalovaní společně po dobu několika desítek minut až několika málo hodin poskytovali laickou první pomoc, která však nebyla účinná, a teprve v době, kdy se u nezletilého již začal rozvíjet život ohrožující otok mozku, v důsledku čehož již upadal do bezvědomí, přivolali lékařskou záchrannou službu,“ dodala žalobkyně. Chlapec po několika dnech v nemocnici zemřel.

Obžalovaná matka u soudu nevypovídala, mluvil pouze Vladimír Veselý. Ten úmrtí chlapce označil za nešťastnou náhodu. Soud mu ale neuvěřil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám