Hlavní obsah

U vězně našli stovky tablet anabolik, podle obžaloby mu je propašoval advokát

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Plzeňský soud začal v pátek projednávat obžalobu na advokáta Jána Turbu, který podle státního zástupce před dvěma lety propašoval svému klientovi do věznice na Borech stovky tablet anabolik. Turba před soudem vinu popřel. Dozorci přitom u tehdy obviněného našli zakázanou látku ve spodním prádle bezprostředně po advokátově návštěvě.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ján Turba (vlevo) před soudem

Článek

„Při vstupu do věznice jsem byl podroben prohlídce. Měl jsem s sebou jen policejní spis, propisku a trestní zákoník,“ prohlásil 35letý právník, který kvůli zdravotním problémům loni ukončil advokátní praxi. Sám přiznal, že v minulosti užíval marihuanu a pervitin.

Podle něho byl Juraj K. velmi problémový klient. „Byl jsem mu jako advokát přidělen soudem poté, co byl obviněn z drogového deliktu. V průběhu trestního řízení jsem za ním musel chodit po každém výslechu svědka, nosit mu kopie protokolů. Byly to desítky návštěv, a to i v noci, “ prohlásil Turba.

Celé to na něj prý působilo tak, že chce obviněný věc schválně protahovat v naději, že ještě před soudem bude propuštěn z vazby. „Měl jsem z toho dojem, že se chce pak na svobodě někam schovat,“ dodal obžalovaný.

Vězeň nic neřekl

Dozorce z borské věznice Václav Fremr u soudu potvrdil, že tablety u obviněného našel při tělesné prohlídce předtím, než ho po setkání s advokátem odvedl zpátky na celu. „Měl je v igelitovém sáčku schovaném ve slipech na místě přirození,“ upřesnil.

Samotný vězeň jako svědek odmítl k případu cokoliv říci. „Svojí výpovědí bych si mohl přivodit trestní stíhání,“ zdůvodnil své mlčení.

Jednání bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám