Hlavní obsah

Hasiči se v Hřensku konečně usmívají, Pražany polil bambi vak

Děčín

Přes tisíc hasičů z celé republiky bude v úterý pokračovat v národním parku České Švýcarsko v tzv. požárním útoku. Požár se v pondělí večer podařilo lokalizovat. Drony budou zjišťovat situaci v soutěskách Kamenice. Neplánované osvěžení zažili pražští hasiči, na které vrtulník shodil vodu.

Vrtulník shodil z bambi vaku vodu na pražskou jednotku hasičůVideo: Hasiči Praha

 
Článek

„Dnes bude 1028 hasičů pokračovat v požárním útoku ve stejné intenzitě jako včera. Nyní se soustředíme na obměnu sil, údržbu techniky, kontrolu požářiště a likvidaci drobných ohnisek v místech, která máme zcela pod kontrolou. Plocha se zmenšila zhruba na 600 hektarů,“ oznámili hasiči.

Nebe nad Českým Švýcarskem je plné vrtulníků a letadel. Před týdnem to nešlo

Krimi

V noci se vyměnili lidé v terénu. Pohybovat se budou dnes kolem Křídelních stěn, Holubího dolu, u přední čelní stěny v Hřensku, v okolí Bouřňáku a Větrovce.

Využít budou moci 341 kusů požární techniky, z toho přes 200 automobilových stříkaček, uvedl mluvčí ústeckých krajských hasičů Milan Rudolf.

Hašení u Pravčické brány pohledem z vrtulníkuVideo: Policie ČR

Hasiči předpokládají, že postup bude pomalý, v těžko přístupném terénu. Cestu si musí klestit pomocí motorových pil a využívají horolezeckou lanovou techniku.

I když nad terénem létají vrtulníky a letadla, musí se na každé místo dostat i pozemní cestou.

„Vrtulníky shodí vodu na požářiště, ale to dohašování, hledání skrytých ohnisek, zásahy pod převisy, to je na pozemních jednotkách, to se musí překontrolovat,“ uvedl mluvčí.

Požár hoří na některých místech až do hloubi půl metru, to musí hasiči zkontrolovat a případně proudnicemi rozorat.

Hasiči mají požár v Českém Švýcarsku pod kontrolou

Domácí

Pokud se bude hasičům dařit, bude možné považovat požár za zcela lokalizovaný v řádu dní, poté by se do svých domovů mohli vrátit obyvatelé Mezné, Mezní Louky a Hřenska.

Osvěžení zažili v pondělí odpoledne pražští hasiči, kteří se také podílejí na hašení. Jak informoval jejich mluvčí Martin Kavka, na jednu jednotku shodil vodu z bambi vaku vrtulník.

„Naši kluci si to užili,“ okomentoval shoz Kavka. Pražských hasičů je v národním parku 49 s 18 kusy techniky.

Foto: HZS Pardubického kraje

Ohlášení, že je požár pod kontrolou, rozveselilo pardubické hasiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám