Hlavní obsah

U Plumlovské přehrady našli výbušninu

Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

Patnáct dekagramů plastické trhaviny i s deseti rozbuškami objevil v pátek hrázný u stěny hráze Plumlovské přehrady na Prostějovsku. Nálož však nebyla funkční, protože rozbušky byly mimo vlastní trhavinu, informoval v pondělí Právo ředitel Okresního ředitelství Policie ČR v Prostějově Zdeněk Riedinger.

Foto: Josef Zajíc

Plakát 10. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů 2012.

Článek

Podle Riedingera nebyla "Pracovník přehrady uviděl asi třicet metrů od výpustě přehrady směrem po hrázi k obci Mostkovice igelitovou tašku. Vytáhl ji z vody na hráz a uvnitř našel růžovou hmotu, kterou později pyrotechnici identifikovali jako průmyslovou trhavinu. Zdála se mu podezřelá směsice drátů a rozbušky, tak přivolal policii," řekl Riedinger. Doplnil, že v tašce bylo celkem 10 rozbušek.

V tašce byly uloženy těžké kameny a zřejmě tak byla odhozena do vody před delším časem, který se nám ještě nepodařilo přesně určit. Teprve nyní při dlouhodobě nízkém přítoku do přehrady a výraznému snížení hladiny se taška objevila. Jednou z verzí tak je, že ten, kdo tašku s průmyslovou trhavinou do vody odhodil, se jí chtěl pravděpodobně zbavit.

Původ zkoumá policie

Podle policistů nešlo o výbušný nástražný systém, protože rozbušky nebyly propojeny s trhavinou a chyběl také elektrický zdroj, který by přivedl výbušninu k detonaci. Specialisté zatím zkoumají původ trhaviny.

Jak velký kráter by výbuch nálože mohl v těle hráze vysoké 17 metrů a dlouhé přibližně jako Karlův most, se základnou 70 metrů a korunou šest metrů širokou, policisté zatím neupřesnili. Přehrada zaplavuje území kolem 70 hektarů, maximální množství vody je přes pět miliónů kubíků. Tohoto množství dosáhla přehrada, dostavěná v roce 1932, jen v roce 1962. Cílem stavby přehrady bylo uchránit obce kolem Prostějova před povodněmi. Nyní je využívána zejména k rekreaci a právě hráz je cílem vycházek turistů a rodin s dětmi z Prostějova.

Reklama

Výběr článků

Načítám