Hlavní obsah

Tušlovo odvolání soud zamítl, za vyhrožování a vydírání si odsedí 15 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolací senát pražského městského soudu v úterý potvrdil Patriku Tušlovi trest patnácti měsíců vězení, které muž dostal za vyhrožování zabitím pražskému strážníkovi a za vydírání ženy, která na facebookové skupině archivovala a rozkrývala dezinformace, které Tušl šířil. Verdikt je pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

Patrik Tušl u odvolávacho soudu

Článek

Obhájkyně Tušla po soudu požadovala, aby trest obžalovanému zrušil, ten jí ale nevyhověl.„Odvolání se zamítá,“ uvedla soudkyně Monika Křikavová.

Tušl už seděl ve vězení za nenávistné výroky o Ukrajincích, prvoinstanční soud mu pak prodloužil trest o pět měsíců za další dva skutky.

První se týkalo vydírání Moniky Š., zakladatelky facebookové skupiny, kde se objevují videa nejaktivnějších dezinformátorů. Podle Tušla zakladatelka urážela jeho rodinu, zvláště mu vadilo, když se členové naváželi do jeho dcery. Proto Moniku Š. začal telefonicky kontaktovat.

Další soud Tušla. Vyhrožoval zabitím

Krimi

„Poslouchej mě, ty k**do, ještě chvíli a já si na ten Smíchov dojedu a normálně ti rozšlapu hlavu, je ti to jasný? Fakt mě začínáš s*át s tím stalkingem. Ještě chvíli mě budeš pronásledovat a opravdu,“ sdělil jí po telefonu.

Tušl: Poškozená mě tyranizuje

Také vyhrožoval jejím dětem. Před odvolacím soudem se bránil, že Monika Š. dlouhodobě urážela nejen jeho, ale i jeho rodinu. „U prvního soudu jsem dostatečně prokázal a dokázal, že paní Š. mě tyranizuje a pronásleduje. Co je mi kladeno za vinu je zkreslené, účelové a na něčí politickou zakázku,“ uvedl u soudu Tušl.

Podle Tušlovy obhájkyně se sama Monika Š. spolupodílela na vydírání, protože dlouhodobě na skupině na Tušla útočila.

„Obžalovaný svým jednáním pouze odvracel útok dlouhodobě trvající a nešlo ho odvrátit jinak, můžeme to podřadit jako nutnou obranu. Několikrát ji žádal, aby přestala. Domníváme se, že se jedná o její spoluzavinění, působila ve facebookové skupině, která si vzala za své bojovat proti dezinformacím, dobře věděla, co dělá, a část svých příspěvků směřovala proti osobě obžalovaného,“ uvedla obhájkyně před soudem.

Soudkyně ale byla jiného názoru. „V rámci skupiny neprobíhala úplně férová komunikace. Poškozená založila skupinu, ale její příspěvky jsou vesměs obecné,“ poznamenala Křikavová.

Čeká ho další soud

Další skutek se týkal také incidentu z loňského ledna, kdy Tušl vyhrožoval strážníkovi, který jej o den dříve žádal v autobuse, aby si nasadil roušku v době vrcholící pandemie covidu-19. Tušl si pak šel stěžovat do budovy pražské městské policie, kde prohlásil, že si zjistí jméno strážníka, dojde si k němu domů a rozšlape mu hlavu.

Tušl argumentoval, že ho policista fyzicky napadl, zneužíval svého postavení a že si chtěl stěžovat, což mu nebylo umožněno. „Co jsem údajně říkal na služebně, bylo vytržené z kontextu a bylo to pořízené bez mého souhlasu, tedy protiprávně,“ řekl Tušl před soudem.

Podle soudkyně ale byly záznamy pořízeny zákonně. „Záznamy bylo jasně zmapováno, co se na služebně odehrálo,“ uvedla Křikavová.

Patrik Tušl byl v minulosti odsouzen za majetkovou trestnou činnost a je zapojen do dalších kauz spojených s jeho aktivitou na sociálních sítích. V červnu také bude pokračovat soud s Tušlem, Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem kvůli obtěžování evolučního biologa Jaroslava Flegra a šéfa České lékařské komory Milana Kubka. Tušlovi za nebezpečné vyhrožování hrozí osm měsíců vězení, zbylým dvěma za výtržnictví podmínky.

Soud zpřísnil trest pro Tušla, dostal souhrnně 15 měsíců

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám