Hlavní obsah

Další soud Tušla. Vyhrožoval zabitím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až jeden rok vězení navrhuje žalobce pro dezinformátora Patrika Tušla, který je obžalován z vyhrožování zabitím strážníkovi a vydírání Moniky Š., která na sociálních sítích rozkrývala jeho lhaní. Obvodní soud pro Prahu 5 v pondělí v této věci zahájil hlavní líčení. Jde o druhý započatý soud ze čtyř kauz, kterým Tušl teď čelí.

Foto: ČTK

Obžalovaní Patrik Tušl (vpravo) a Tomáš Čermák u Okresního soudu v Kladně (26. října 2022)

Článek

„Já si zjistím toho strážníka, jeho jméno, dojdu si k němu domů a tam mu rozšlapu hlavu, jenom abyste měli jasno, normálně ho rozsekám do sra*ek.“

Takto měl letos v lednu podle obžaloby vyhrožovat Tušl pražskému strážníkovi, který jej žádal v autobuse, aby si nasadil roušku, a to v době vrcholící pandemie. Dezinformátor si odmítl respirátor nasadit, začal si však incident natáčet na telefon.

Hrozil i dětem

Pražský strážník soudu sdělil, že Tušl jednal arogantně a agresivně, a spolu s kolegyní jej žádal, aby si při incidentu alespoň zachovával bezpečný odstup. „Jeho chování nasvědčovalo tomu, že by jednoho z nás mohl chtít napadnout,“ uvedl u soudu strážník. Když podle něj Tušl přestal dodržovat odstup a přibližoval se k jeho kolegyni, vyrazil mu z ruky telefon.

Tušl pak strážníkovi vyhrožoval, že mu rozšlape hlavu, a na jeho postup si druhý den šel stěžovat do budovy pražské městské policie. Zde si opět odmítal nasadit roušku a zopakoval výhrůžky. Tušl tvrdí, že prý pouze pohrozil stížností, a strážník prý napadl jeho. K nahrávce, která zazněla u soudu, řekl, že je vytržená z kontextu.

Za nenávistné výroky o Ukrajincích vězení. Čermák s Tušlem dostali 6 a 10 měsíců

Krimi

V kauze je zahrnut také případ vyhrožování Monice Š., která zveřejňovala na Facebooku Tušlova videa. Na nich například obtěžoval zdravotnické pracovníky v testovacích centrech na covid nebo demonstroval proti ukrajinským uprchlíkům. Dezinformátor jí kvůli tomu volal na soukromé telefonní číslo.

„Poslouchej mě, ty k*ndo, ještě chvíli a já si na ten Smíchov dojedu a normálně ti rozšlapu hlavu, je ti to jasný? Fakt mě začínáš s*át s tím stalkingem. Ještě chvíli mě budeš pronásledovat a opravdu,“ zaznělo v nahrávce z konce loňského prosince, kterou soudkyně nechala přehrát.

„Budu si brát do držky tvé parchanty, tak jak to děláš ty v tý tvý skupině. Celá republika bude vědět, jak vypadají tví parchanti v těch upletenejch oblečkách. Pamatuj si, že budeš litovat toho, co jsi začala dělat,“ křičel Tušl do telefonu.

„Výhrůžkami působil na poškozenou Špoulovou v úmyslu ji donutit, aby se dále neúčastnila internetových aktivit proti jeho osobě,“ citoval obžalobu státní zástupce Maršálek.

I znění druhé nahrávky obžalovaný zpochybnil. „Já se tam vůbec nepoznávám. Přijde mi, jako by to bylo nahrané z nějakého videa, sestříhané. Nevím,“ reagoval Tušl.

Souhrnný trest?

Státní zástupce navrhl pro Tušla trest odnětí svobody na devět až dvanáct měsíců. „Nicméně zde je to s výhradou případného ukládání souhrnného trestu, pakliže další trestní řízení proti obžalovanému budou pravomocně skončena do doby vyhlášení rozsudku,“ řekl státní zástupce Maršálek.

Soudkyně Petra Klajmon jednání odročila na polovinu ledna za účelem dalšího dokazování. Tušl byl v předchozích letech odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Nyní čelí dalšímu stíhání v kauzách spojených s jeho aktivitami na sociálních sítích. Za nenávistné výroky o Ukrajincích sedí od srpna ve vazbě a dostal nepravomocně deset měsíců vězení, proti kterým se odvolal.

Ve videu spolu se svým spolupracovníkem Tomášem Čermákem vyzýval k protidemonstraci proti shromáždění Ukrajinců. „Ukrajinci se tady začínají množit, jedna demonstrace za druhou. Musíme okamžitě začít jednat, jinak půjdeme do h*jzlu,“ zaznívá například ve videu, kde jsou i další agresivní a sprosté výroky proti ukrajinským běžencům.

V lednu čeká ještě Tušla soud za pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a dalších známých lékařů podporujících opatření proti covidu. Je také obžalován z popírání holokaustu, za což mu hrozí až tři roky vězení.

KOMENTÁŘ: Prověřený – Josef Koukal

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám