Hlavní obsah

Tunisan zbitý šampionem v thaiboxu neuspěl u ÚS

Právo, Petr Kozelka
Brno

Ne každý útok na cizince musí být veden nenávistnou pohnutkou, a to ani v případě, že útočník inklinuje k neonacismu. Konstatoval to v pondělí Ústavní soud (ÚS), když zamítl stížnost Tunisana, kterého před dvěma lety surově zbil v centru Brna bývalý šampion v thaiboxu Vladan Weiss.

Foto: Právo

Zápasník Vladan Weiss u soudu kvůli zbitému Tunisanovi

Článek

Krajský soud v Brně zápasníka potrestal 7,5 roku vězení za ublížení na zdraví, napadený ale tvrdil, že trest měl mít přísnější kvalifikaci vzhledem k tomu, že Weiss prý útočil s tzv. předsudečnou pohnutkou. Tu dokazoval mimo jiné dřívější zápasníkovou slabostí pro neonacistické názory, trestní minulostí a také brutalitou útoku. Vrchní soud v Olomouci ještě snížil trest na 5,5 roku. Weiss podal dovolání k Nejvyššímu soudu, o kterém zatím není rozhodnuto.

Šampion v thaiboxu zmlátil v Brně Tunisana, dostal 7,5 roku

Krimi

Že napadený vyvázl jen se zlomeným nosem, bylo opravdu dílem štěstí. O 25 kilo těžší Weiss do souboje investoval nepoměrně větší zkušenosti z boxu, thaiboxu i MMA. Soupeře povalil, bil jej pěstí do hlavy, kopl do obličeje, a když zkrvavený Tunisan seděl na zemi a dával ruce nahoru na znamení, že se vzdává, ještě k němu přistoupil a do obličeje mu nastříkal pepřový sprej. Pak odešel.

Mohl přijít o oko

Podle znalce mohl Tunisan přijít o oko nebo se dostat i do ohrožení života.

Tunisan po ÚS chtěl, aby konstatoval porušení práva na účinné vyšetřování při objasnění předsudečné pohnutky. Jenže senát se soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem žádnou chybu v postupu brněnského soudu nenašel.

„ÚS zdůrazňuje, že povinnost provést účinné vyšetřování není povinností co do výsledku, nýbrž povinností stran důkladnosti, nestrannosti či rychlosti vyšetřování,“ konstatoval Šimíček s tím, že ani při tak „bohulibé“ věci nelze pošlapat princip, že v pochybnostech je potřeba postupovat ve prospěch obviněného.

„K otázce možného předsudečného motivu provedl soud celou řadu důkazů a závěr, podle něhož předsudečný motiv nebyl nad rozumnou pochybnost prokázán, řádně a přesvědčivě odůvodnil. Naproti tomu pak soud konstatoval, že provedené důkazy potvrzují některé aspekty nasvědčující tomu, že důvodem útoku byl předchozí verbální spor, který nijak nesouvisel s etnicitou stěžovatele,“ dodal Šimíček.

Co útoku v červenci 2018 předcházelo, není zcela jasné. Podle Weissovy dřívější výpovědi obtěžoval Tunisan dívky před tanečním klubem. Napadený naopak tvrdil, že jej pachatel s komplici urážel, pronásledoval a napadl, aniž k tomu zavdal příčinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám